Acasă Reportaje/Analize Interviu cu profesorul român care a făcut 8 ani de închisoare în...

Interviu cu profesorul român care a făcut 8 ani de închisoare în China: închis într-o cușcă de 16 metri pătrați, cu alți 12 indivizi

40
0
Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China. Foto Arhiva personală Marius Balo
Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China. Foto Arhiva personală Marius Balo

Marius Balo a stat opt ani în închisoare în China pentru 80 de dolari. Autoritățile l-au acuzat, în 2014, că ar fi primit această sumă de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că provenea din comiterea de infracţiuni. A fost considerată fraudă contractuală.

Procesul a fost o farsă, povestește profesorul român pentru PressHUB. Marius Balo spune că a fost supus la interogatorii obositoare, iar în timpul arestului preventiv a fost menționut intenționat sub presiune psihică: se gândea chiar că va fi condamnat la moarte și executat.

Tânărul din Cluj, care preda engleza în China, nu a primit aproape deloc sprijin din partea statului român, în ciuda apelurilor sale disperate.

PressHUB: În 2014, are loc arestarea ta, care a fost motivul arestării și cum ai primit vestea?

A fost momentul acela pe care nu ți-l dorești niciodată să ajungi să îl trăiești. Se descoperiseră niște neregularități in contractele firmei unde activam și eu, iar poliția a descins și au arestat pe absolut toată lumea.

Marius Balo, după eliberarea din China

Cât timp ai fost arestat și care au fost condițiile de arest?

Am stat în arest, sau casa de detenție, 2 ani 3 luni și 7 zile. Închis într-o cușcă de 16 metri pătrați împreună cu alți 12 indivizi care nu vorbeau nici unul limba engleză nu am ieșit deloc afară, nu am văzut lumina soarelui în tot acest timp, nu am putut să contactez pe absolut nimeni și nu am știut în nici un moment ce se va întâmpla cu mine, voi fi eliberat mâine sau voi primi pedeapsa cu moartea și voi fi împușcat în curtea din spate?

Continuarea, în PressHUB!

Articolul precedentPoiana Lacului. Cum se calculează impozitul pe clădiri în 2022, când e scadentă tranșa a doua și cine e scutit de la plată
Articolul următorTOPOLOVENI: Ziua Copilului, sărbătorită în avans la Biblioteca Orășenească. Să nu uităm să ne bucurăm de lucrurile mici, care contează cu adevărat”