Acasă Cultura/Educatie Poți fi profesor și să distribui conspirații? O profesoară de liceu ...

Poți fi profesor și să distribui conspirații? O profesoară de liceu afirmă că transplantul de organe înseamnă „hăcuire”. Trei exemple care ne sperie

544
0

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Teoriile conspirației, negarea științei, informațiile mincinoase prezentate ca adevărate au cucerit internetul și, pe rețelele sociale, tind să domine spațiul. Când știința este negată de o persoană fără capacitatea de a-i influența pe alții, efectele sunt minime. Dar ce facem când teoriile conspirației și informațiile manipulatorii sunt distribuite chiar de către cei care ar trebui să ne educe copiii, adică de profesori?

PRESShub a pornit această dezbatere cu trei exemple ale unor profesori de liceul și de universitate care, deși predau câtorva sute de tineri, nu se jenează să promoveze idei, informații și concepte care contravin flagrant cu misiunea lor de educatori, de oameni care ar trebui să susțină știința și să promoveze adevărul.


Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, este cel mai vizibil dintre cadrele universitare care distribuie manipulări pe rețelele de socializare.

Vizibilitatea sa este dată de un trecut în care era un avocat credibil, prezent constant în studiourile de televiziune. Astăzi, este oferită de candidatura pentru un loc de europarlamentar pe listele AUR.

Pagina sa de Facebook are aproximativ 160 de mii de urmăritori, iar postările sale adună mii de like-uri și comentarii.

Citește și: Reguli mai stricte care să limiteze poluarea, propuse de Parlamentul European. Cum au votat eurodeputații români

Este mai cald sau mai frig la umbră, pe caniculă?

Teoria conspirației care a stârnit cele mai multe râsete, până acolo încât Gheorge Piperea a șters ulterior postarea, este cea în care susținea că temperatura și clima sunt niște „constructe sociale”, care sunt manipulate de Agenția Națională de Meteorologie.

„Cum se calculează temperatura exterioară? De ce există valori atât de diferite ale acesteia? De ce, de exemplu, calculatorul și telefonul zmart arată 35 de grade, iar bordul mașinii televiziunile arată 42 sau chiar 47,5 grade?

„Ideea plandemiei nu a dispărut. Dimpotrivă, sunt semne tot mai clare că ciorba va fi reîncălzită curând. Așteptați să dea un pic frigul și apară guturaiul. Imediat vor apărea și măștile. Starea de alertă poate apărea imediat, în orice moment. (…)

În lunile de vară, mie, de exemplu, nu mi s-a părut niciodată că este mai răcoare la umbră, ci doar că sunt mai puțin expus insolației și «bronzării»”, a scris profesorul universitar.

Postarea a fost urmată de un val de ironii la adresa cadrului universitar de la Facultatea de Drept a Universității din București.

Piperea bagă spaima în viitorii săi votanți

Avocatul și profesorul și-a construit noua carieră politică speriindu-i pe urmăritorii săi că, după atâția ani grei, cu pandemie și război, o entitate mondială rău-voitoare va continua să se joace cu viețile și „libertatea lor”.

„Suntem ușor de dus de nas cu minciunile «nobile» ale minunaților oameni de afaceri, știință și birou care se pun filantropic în slujba științei și a interesului public.

Și mai știți de ce? Pentru că nimeni nu a cerut pușcăria și obligarea la daune a celor vinovați de nenorocirile din plandemie și pentru cele post-vakseenare.

Toți au zis că-s prea săraci pentru asta.

Nimeni nu s-a întrebat dacă nu cumva a sărăcit din cauza minciunii pe care a ingerat-o ca medicament”, este una dintre postările recente ale lui Gheorghe Piperea.

Tema pandemiei care va reveni este foarte prezentă la Gheorghe Piperea. O repetă în mod constant, deși ideiile sunt mereu aceleași.

Citește și: Familia Pascu, adusă la audieri la DIICOT. Care sunt acuzațiile

Profesorul neagă știința

Avertismentul recent despre „revenirea pandemiei” a adunat nu mai puțin de 2.500 de aprecieri, peste 500 de distribuiri și zeci de mesaje care în care comentatoii susțin afirmațiile și temerile induse de profesor.

Remarcabilă este postarea în care cadrul universitar de la Facultatea de Drept, o persoană care le predă studenților o știință, neagă alte științe vechi de sute de ani, recunoscute la nivel mondial de toată comunitatea științifică.

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Profesorul Piperea neagă științe recunoscute la nivel mondial
Poți fi profesor și să distribui conspirații? Profesorul Piperea neagă științe recunoscute la nivel mondial

„Încerc să vă fac furioși”

Postările conspiraționiste ale lui Gheorghe Piperea nu se îndreaptă doar împotriva clasei politice din România, ci propagă și mesaje anti-europene.

„Ceea ce ni se întâmplă acum este pentru că vulpile nebune de la guvernare au îndatorat statul cu peste 65 de miliarde de euro, pentru a se «lupta» cu plandemia.

Nu știm la cât se ridică enormele cheltuieli de război și înarmare, impuse de birocrația euro-atlantică pentru a-și acoperi vina pentru nenorocirile și infracțiunile din plandemie, dar nici nu contează: doctrina oricât este necesar» nu va fi curând abandonată. Se câștigă prea mult de prea puțini pe seama ei…”, este o bucată dintr-o altă postare care a adunat aproape 3.000 de aprecieri.

Totuși, postările sale conspiraționiște și cu întrebări demne de o persoană fără prea multă școală, nu de un profesor universitar, nu au rămas fără efecte directe.

În aprilie, Gheorghe Piperea se plângea că doar doi studenți din 220 s-au prezentat la un curs de-al său de la Facultatea de Drept.

Piperea pentru PRESShub: Nu este un conflict de interese

PRESShub l-a întrebat pe Gheorghe Piperea cum perceppe această contradicție între mesajele pe care le postează pe pagina sa de Facebook și calitatea de profesor universitar.

„O fi vreun conflict de interese între un fost rector care acum este colaborator la Securitate cu acte în regulă și calitatea lui de rector?

O fi un conflict de interese între un rector la SNSPA care se apucă și scrie pe pagina facultății opinii politice?

Deci nu! Răspunsul meu este nu, nu este un conflict de interese între ceea ce fac eu ca profesor și ceea ce fac eu ca așa zis om politic. Decomandată n-am intrat în politică în totalitate”, a răspuns Gheorghe Piperea, candidat AUR pentru europarlamentarele din 2024.

Profesoara de liceu care afirmă că transplantul de organe înseamnă „hăcuire”

Alis Popa este profesoară de limba română la Colegiul Național „George Coșbuc” din București. Dar este și unul dintre cei mai activi distribuitori de teorii ale conspirației, minciuni și manipulări pe rețelele de socializare.

Activitatea sa în mediul virtual a început încă din 2020, o dată cu debutul pandemiei de COVID-10.

De altfel, majoritatea postărilor sale reprezintă punerea morții unor persoane mai mult sau mai puțin cunoscute pe seama vaccinului anti-COVID-19.

Mai nou, profesoara de limba română a distribuit o postare a jurnalistului conspiraționist și rusofil Iulian Capsali, care afirmă că nu există moarte cerebrală și că „este o mare minciună că se face de la un mort. Organele unui mort nu sunt viabile”.

Alis Popa sugerează, cu o postare, că medicina este cauza, nu tratamentul, pentru mai multe boli ale prezentului.

PRESShub i-a transmis un mesaj lui Alis Popa, în care a rugat-o să-și exprime poziția față de faptul că un profesor distribuie atât de multe conspirații. Deocamdată nu a primit un răspuns.

Articolul integral, în PRESShub!