Acasă Social/Economic A stat 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru. Procurorii au închis...

A stat 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru. Procurorii au închis dosarul. Acum are mâna ruptă

528
0


Cazul Georgianei, tânăra cu dizabilități instituționalizată la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Zătreni (Vâlcea), cutremura întreaga țară în 2021: femeia de 33 de ani ar fi stat cu piciorul rupt timp de patru luni, fără să primească tratament. Era nedeplasabilă, dar nici o autoritate n-a putut explica cum a ajuns să-și rupă piciorul.Procurorii au închis doarul. Acum, Georgiana are o mână ruptă, potrivit PressHub.

Plângerea depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizația neguvernamentală care a descoperit cazul în urma unui control inopinat la CIA Zătreni, a fost clasată, potrivit datelor obținute de PRESShub de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. CRJ a contestat decizia de clasare. Primul termen este în septembrie.

Pe 21 iulie, procurorii au deschis un nou dosar penal privind modul în care este tratată Georgiana la CIA Zătreni, după ce la un nou control al autorităților, desfășurat pe fondul abuzurilor descoperite în centrele rezidențiale pentru vârstnici din județul Ilfov, tânăra a fost găsită în centru și cu o mână ruptă.

Și de această dată, autoritățile se feresc să dea explicații.

Șeful Direcției Generale de Asistență Socială (DGASPC) Vâlcea a recunoscut că tânăra are mâna ruptă doar când PressHUB i-a cerut un punct de vedere, după informația primită pe surse.

Consiliul Județean Vâlcea, care a cerut informații tot de la DGASPC, transmite, într-un răspuns scris, că tânăra „beneficiază de îngrijire medicală adecvată”, fără să menționeze absolut deloc că primește îngrijirea pentru că are o mână ruptă.

Citește și: Statul este prezent în 219 consilii de administrație. Venitul mediu al unui membru: 10.000 de lei

A stat 4 luni cu piciorul rupt, deși era nedeplasabilă 

„Noi azi vă cerem ajutorul pentru un om, un singur om, dar care pare să fi adunat pe umerii săi toate «relele» sistemului care o are în grijă. Georgiana este o tânără cu dizabilități intelectuale severe, imobilizată la pat, o mână de om, piele și os, fără văz și nonverbală, care de luni de zile se află în dureri cumplite.

Așa am găsit-o la CIA Zătreni, gemând într-un pat. Georgiana are un femur rupt (nu se știe cum, de ce, nimeni nu a văzut, nimeni nu a investigat) și de luni întregi rabdă dureri cumplite pentru că nu o vede niciun doctor specialist”, era apelul public pe care îl făcea CRJ, în decembrie 2021, după vizita inopinată la CIA Zătreni.

Aici, puteți citi raportul vizitei de monitorizare făcută de CRJ în noiembrie 2021 la Centrul de Îngrijire și Asistență Zătreni, iar aici puteți urmări răspunsurile transmise de toate autoritățile publice privind acest caz.

După ce cazul a devenit public, tânăra a fost dusă la spital, apoi a fost operată. Răspunsurile autorităților au fost că Georgiana a fost bine îngrijită în centru, desi era la a treia fractură de când se afla la CIA Zătreni.

Angajatul care a făcut mai multe sesizări, la vremea respectivă, a fost disponibilizat. Motivul invocat: postul s-a desființat, pentru că CIA Zătreni era în proces de restructurare.

O serie de inadvertențe între declarațiile oficiale ale asistentei care a însoțit-o pe tânără la spital și fișa rezidentei a semnalat, la vremea respectivă, Consiliul de Monitorizare.

Cu toate acestea, după cum concluziona CRJ, la începutul anului 2022: „Aceste răspunsuri și rapoarte nu aduc, în esență, nimic nou. Sunt fie răspunsuri lacunare, fie fac recomandări cu caracter general (sau deloc).

Am remarcat, totodată, că rapoarte sau răspunsuri ale unor instituții din subordinea aceluiași minister conțin concluzii sau observații diametral opuse pe anumite chestiuni. Ne întrebăm cum este posibilă o astfel de situație, în condițiile în care fiecare instituție își bazează analizele pe aceleași dovezi sau stări de fapt”.

Până în prezent, autoritățile nu au reușit să răspundă la o întrebare: cum a reușit o persoană nedeplasabilă să își rupă piciorul?

Continuarea, în PressHub!