Acasă BANI EUROPENI Cum au ajutat banii europeni și cei locali Spitalul Orășenesc Mioveni în...

Cum au ajutat banii europeni și cei locali Spitalul Orășenesc Mioveni în lupta cu valul 4 al pandemiei

1109
0

Orașul Mioveni este primul beneficiar din Regiunea Sud Muntenia care a finalizat proiectul ”Consolidarea Capacității Sistemului Medical de Gestionare a Situației de Urgență cauzată de criza COVID-19”, în cadrul căruia a fost achiziționată o mare parte din aparatura care ajută spitalul să lupte mai eficient decât în primele valuri cu pandemia. Tratarea pacienților COVID a fost sprijinită însă și cu o infuzie de la bugetul local.

Obiectivul general al proiectului, cu o finanțare de 19, milioane de lei (echivalentul a 4,1 milioane de euro, valoare totală eligibilă nerambursabilă), a fost consolidarea capacității sistemului medical în contextul pandemiei cauzată de criza COVID-19, prin achiziționarea de echipamente medicale și echipamente de protecție medicală destinate intervențiilor realizate în cadrul unității sanitare, unul dintre obiectivele specifice ale proiectului fiind asigurarea accesului egal al cetațenilor la serviciile de sănătate prin realizarea unui sistem sanitar modern și eficient.

Spitalul a cumpărat cu ajutorul banilor europeni monitoare pentru funcții vitale, concentratoare de oxigen, sisteme de intubație, ventilatoare ATI, paturi ATI, aparate mobile de radiologie, o stație centrală de monitorizare, electrocardiografe, defibrilatoare, nebulizatoare, ecografe, concentratoare de oxigen, aparate de nutriție, echipamente pentru protecție, ceea ce a făcut-o mult mai pregătită în lupta cu COVID-19 în valul patru al pandemiei.

“Dacă nu beneficiam de finanțare europeană, ne-am fi descurcat mult mai greu, cum ne-am descurcat în primele valuri. Am intrat în valul 4 mult mai pregătiți și mai în siguranță. În momentul de față, Spitalul COVID funcționează la capacitate maximă. 62 de pacenți la Boli infecțioase și 17 în ATI. Nu este niciun loc liber. Marea majoritate sunt în stare gravă. Dintre toți cei internați în momentul de față, nu e niciunul vaccinat”, a precizat, vineri (15 octombrie), pentru PressHub, dr. Mircea Stoian, managerul spitalului, specialist în Radiologie şi Imagistică Medicală.

Oxigen din perete la fiecare pat, printr-o investiție de la bugetul local

O investiție importantă pentru Spitalul Mioveni este și staţia de oxigen proprie, achiziţionată în toamna acestui an tot cu bani europeni, pentru ca unitatea să nu mai fie dependentă de livrarea oxigenului săptămânal sau la trei zile, care a dat de atâtea ori emoții pacienților și medicilor, până la sosirea tranșei solicitate.

“Pe lângă echipamentele amintite și stația de oxigen, spitalul a beneficiat de dotări de la bugetul local al orașului Mioveni. L-am rugat pe domnul primar și ne-a asigurat finanțarea pentru a avea oxigen din perete la fiecare pat. Aceasta este o invstiție de aproape 100 de mii de euro. Dotarea ne permite  ca pe aceste paturi să primim și pacienți cu forme medii și severe. Anterior, nu puteam primi pe aceste paturi decât forme ușoare”, precizează, pentru PressHub, dr. Mircea Stoian, managerul spitalului, specialist în Radiologie şi Imagistică Medicală.

Din nefericire, și în Mioveni incidența COVID-19 e în creștere, ceea ce înseamnă că, în ciuda dotărilor amintite, misiunea medicilor care deservesc spitalul este una extrem de grea. Conducerea spitalului face constant apel la conștientizarea riscurilor de infectare, respectarea măsurilor sanitare și mai ales vaccinare. În oraș sunt derulate campanii de vaccinare fără programare.

„În ultima perioadă, există o creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19 pozitive, iar respectarea măsurilor de siguranță sanitară și vaccinarea sunt la îndemâna tuturor și reprezintă singura modalitate de a ne proteja”, mai precizează dr. Mircea Stoian.

Foto: Spitalul Orășenesc Mioveni

Toate acestea sunt dublate însă și de măsuri administrative.

“Având în vedere rata de infectare cu virusul SARS-COV-2 la nivelul orașului Mioveni, se menține măsura suspendării cursurilor până la data de 24.10.2021, cu posibilitatea de prelungire. Înscrierile rămân valabile în vederea reluării activității cursurilor la o dată anunțată ulterior”, a anunțat, pe 15 octombrie, primarul Ion Georgescu.

Foto: Spitalul Orășenesc Mioveni

Mioveniul are unul dintre puținele spitale noi construite de la zero în România după 1990

De precizat că bolnavii COVID sunt tratați în corpurile vechi ale Spitalului Mioveni, astfel că în noua clădire – Spitalul Verde – se asigură asistență medicală non-Covid.
Spitalul Orășenesc Mioveni (Spitalul Verde) este unul dintre puținele construite în România în ultimii 30 de ani.

Construirea Spitalului Orășenesc Mioveni, dotarea cu aparatura medicala de top și implementarea unor tehnologii medicale moderne reprezintă și cel mai important proiect realizat în Mioveni în ultimele trei decenii de existență ale acestui oraș industrial. Spitalul are 6 etaje (S+P+6), 250 paturi, 6 secții și numeroase compartimente specializate, fiind dotat cu angiograf pentru intervenții cardio-vasculare, aparatură de radiologie la cel mai înalt nivel cu rezonanță magnetică nucleară, computer tomograf, aparate de radiologie fixe și mobile, echipamente pentru intervenții minim invazive, dar și cu echipamente și sisteme moderne de ventilație, de filtrare și transport aer  către fiecare etaj, separat.

Unitatea oferă servicii medicale, diagnostice, terapeutice, de expertiză, de consiliere, preventive și de recuperare, acordate în mod sistematic într-o varietate de specialități medico-sanitare care își desfășoară activitatea într-o structură organizatorică vastă, compartimentată în secții, secții clinice și laboratoare.

Energie eco și rezistență la cutremure de până la 9.4 grade Richter

Construcția în sine, proiectarea și circuitele din blocul operator fac în așa fel încât orice risc de infecție nosocomială să fie infim. Clădirea are sisteme de ventilație proprie cu aport de aer proaspăt care filtrează aerul la o puritate de 99.99% datorita sistemului avansat HEPA și beneficiază de cele mai noi și moderne echipamente de încălzire, cu o autonomie ridicată și consum de energie redus. 25% din necesarul de energie este produs eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj.

Pentru că în orașul Mioveni își desfășoară activitatea și platforma nucleară FCN-ICN, spitalul a fost dotat și cu o camera specială de decontaminare și un adăpost antiatomic de 225 metri pătrați, cu o capacitate de 100 persoane. În caz de urgențe majore sau alte pericole, spitalul are 11 căi de evacuare pentru personal și pacienți, din care patru la subsol. Unitatea are și două generatoare plus două UPS-uri care pot asigura funcționarea pentru 48 de ore în caz de avarie, fără să fie afectată activitatea. Practic,  poate funcționa independent timp de două zile cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.

Spitalul a fost conceput să reziste la cutremure de până la 9.4 grade Richter.


„Consolidarea capacităţii sistemului medical de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza COVID-19, în judeţul Argeş”, Cod SMIS 140040.

Valoarea contractului de finanțare: 19.991.581,80 lei, echivalentul a 4,1 milioane de euro, valoare totală eligibilă nerambursabilă.

Proiectul este finanțat 100% din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională).

Proiectul (Cod SMIS 140040) a fost depus în cadrul apelului din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)Axa Prioritară 9 „Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID -19”Prioritatea de Investiții 9a „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate, promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități; Obiectivul specific 9.1 (OS 9.1) Creșterea capacității de gestionare a crizei COVID-19”.


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.