Acasă Sanatate Rafila s-a supărat pe români: au „obligația” morală să ridice pastilele de...

Rafila s-a supărat pe români: au „obligația” morală să ridice pastilele de iodură de potasiu

745
0

Doar aproximativ 390.000 de pastile de iodură de potasiu, din cele peste 30 de milioane de comprimate achiziționate de către Ministerul Sănătății, au fost ridicate de români din farmacii. Altfel, doar 1% dintre comprimate au fost distribuite, cetățenii sub 40 de ani nefiind receptivi la apelurile făcute de ministerul condus de Alexandru Rafila să le preia cât mai repede.

Iodura de potasiu de 65 de miligrame, achiziționată de către Ministerul Sănătății cu 6 milioane de euro, trebuie înghițite de către persoanele sub 40 ce ani, doar în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

De ce s-au cumpărat 30 de milioane de pastile

Decizia de a achiziționa pastile a venit în contextul războiului din Ucraina, după ce centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de către ruși, iar în zonă s-au dat lupte grele. La nivel internațional, au existat îngrijorări că rachetele lansate de ruși în regiune ar putea lovi centrala, declanșând un nor radioactiv care să afecteze Europa.

Continuarea, în PRESShub!

Sursă foto: Facebook Alexandru Rafila