Acasă Administrativ/Politic Premierul explică de ce noua restricționare a circulației de la ora 22.00...

Premierul explică de ce noua restricționare a circulației de la ora 22.00 e diferită de măsura care a mai fost în vigoare

282
0

Miercuri a fost aprobată hotărârea prin care starea de alertă pe întreg teritoriul țării va fi prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 14 martie 2021.

“Există o modificare importantă: circulația pe timpul nopții se reduce de la ora 23:00 la ora 22:00, în rest, măsurile rămân cam aceleași. Este o măsură care a fost folosită în alte țări și are succes. Inclusiv în România, în momentul în care am implementat-o, a avut succes. Diferența faţă de data trecută, când am impus această măsură, o fac dozele de vaccin. Am început o campanie de vaccinare de succes – în martie, vom vaccina aproape 1 milion de români, în aprilie, deja mergem la aproape 2 milioane de români.

Deci, va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. De asemenea, hotelurile și pensiunile vor putea fi ocupate până la 70% din capacitatea maximă de cazare, pentru spaţiile de cazare dispuse în localităţile în care se practică schiul și alte sporturi de iarnă.”, a precizat, miercuri, premierul Florin Cîțu.

Ce prevede hotărârea adoptată miercuri

HOTĂRÂRE nr. 16 din 10.03.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Având în vedere analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 07.03.2021, realizată la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, în contextul necesității menținerii condițiilor socio–economice necesare desfășurării activităților specifice economiei naționale, concomitent cu realizarea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 9 alin. (1), art. 32 alin. (2), art. 37, art. 38 alin. (14), art. 41, art. 42 alin. (1), art. 43 alin. (1), art. 44 alin. (2) și (3), art. 45 alin. (1) și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,
Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:


Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.03.2021.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 14.03.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexă la prezenta.
Art.3 – Se propune încetarea sprijinului acordat Ministerului Afacerilor Interne de către Ministerul Apărării Naționale, pentru asigurarea pazei și protecției unor obiective, transportul de efective, materiale și tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic și asistență medicală, cu posibilitatea reluării acestuia la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu dipozițiile art. 53 din O.U.G. nr. 70 din 14.05.2020.
Art.4 – Se propune modificarea cadrului normativ incident în materia conducerii/coordonării operaționale a Poliției Locale de către Poliția Română, prin inspectoratele de poliție județene/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, instituindu-se posibilitatea adoptării acestei măsuri pe perioada stării de alertă.
Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
Foto: Guvernul României

Articolul precedentMinistrul Transporturilor, despre operaționalizarea CNIR: „Nu înființăm o nouă companie care să consume bani publici”
Articolul următor87 de noi cazuri COVID-19 în Argeș. La cât a ajuns rata de incidență în județ și cât de gravă e situația la nivel național