Acasă Reportaje/Analize INTERVIU | Abuzul asupra arhivelor. Cât timp mai acoperim crimele comuniste sau...

INTERVIU | Abuzul asupra arhivelor. Cât timp mai acoperim crimele comuniste sau ale regimului antonescian?

373
0
Foto PRESShub

Ministerul de Interne încearcă să rezolve o problemă pe care tot această instituție a creat-o artificial, însă, deocamdată, soluția găsită nu a făcut decât să enerveze și mai tare pe istorici.

Din 26 mai 2022, accesul la documentele deținute de Arhivele Naționale ale României (ANR) a fost sever restricționat, sub pretextul protejării unor așa-zise „informații clasificate” și, în urma unor recomandări ale Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne.

A fost interzis accesul cercetătorilor la toate documentele care au fost clasificate în ultimul deceniu, indiferent dacă secretizarea a fost făcute de regimurile dictatoriale din România ultimului secol.

Istorici din toată țara au protestat față de această decizie. PRESShub a urmărit subiectul îndeaproape și a prezentat pozițiile critice ale cercetătorilor aiciaiciaiciși aici.

Între timp, o comisie organizată de Ministerul de Interne, a lucrat la un proiect de hotărâre de guvern, care ar fi trebuit să reglementeze mai clar accesul la documentele de arhivă clasificate. Pe 7 noiembrie, a avut loc o ședință organizată de ministrul Lucian Bode, în care a fost prezentat „proiectul de hotărâre a Guvernului privind declasificarea unor informații clasificate, cuprinse în documente ce aparțin Fondului Arhivistic Național, aflate în depozitele Arhivelor Naționale”, la care au fost invitați să participe istorici de la mai multe institute de cercetare și arhiviști.

Continuarea, în PRESShub!

Articolul precedentTestări gratuite, de Ziua Mondială a Diabetului, la Mioveni
Articolul următorInteligența Artificială, folosită de cercetătorii români pentru detectarea anomaliilor în sarcină