Acasă Reportaje/Analize Ce s-a scumpit cel mai mult și cum ar putea scădea prețurile

Ce s-a scumpit cel mai mult și cum ar putea scădea prețurile

288
0

În 2023, numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie va crește dacă autoritățile nu utilizează în cel mai scurt timp posibil toate instrumentele monetare și non-monetare pentru a tempera inflație

Inflația afectează pe toată lumea, însă nu în același fel. Cei mai săraci români au ajuns să resimtă o rată medie a inflației mai mare cu 1,4% decât cea calculată pentru toată populația României, este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Institutul European pentru Studii Economice, format din Diana Năsulea, Christian Năsulea și Radu Nechita.

Prețurile celor mai multe categorii de produse alimentare au înregistrat în luna octombrie 2022, raportat la prețurile din luna octombrie a anului trecut, creșteri mai mari decât inflația.

Cele mai mari scumpiri sunt la uleiul de gătit (+41,9%), lapte și produse lactate (+26,3%), produse de morărit și panificație (26%), legume și conserve de legume (+24,7%), ouă (+24,7%) sau zahăr (+22,9%).

În total, produsele alimentare dețin o pondere de 33,02% din coșul de consum, iar faptul că prețul acestora a crescut cu 20,58% a influențat decisiv inflația generală din România.

Continuarea, în PRESShub!

Articolul precedentPrimăria Topoloveni: „Până la finele anului sperăm să dăm drumul la sistemul de semaforizare”. Proiectul privind iluminatul stradal și ornamental cu corpuri LED și telegestiune a ajuns la final
Articolul următorÎncă o seară de excepție în cadrul Târgului de Crăciun Mioveni. Theo Rose a făcut senzație în Mioveni