Acasă Reportaje/Analize Cazul Leoben. Tinere exploatate sexual sub acoperirea că fac „prostituție legală” în...

Cazul Leoben. Tinere exploatate sexual sub acoperirea că fac „prostituție legală” în Austria

396
0
Tinere exploatate sexual Foto DALL-E
Foto: DALL-E

Tragedia pornește din Năsăud, un mic orășel de provincie din nordul Transilvaniei, și începe cu o fată și un bărbat. Fata a fost racolată de bărbat prin metoda clasică a iubitului, sau loverboy, și obligată să practice prostituția în Austria, potrivit PRESShub.

Să îi numim Alina și Aurel, strict pentru protecția victimei, întrucât dosarul lui Aurel se află încă pe rolul instanțelor, fiind acuzat de DIICOT de mai multe fapte privind traficul de ființe umane. 

Alina nu este singura victimă a lui Aurel. Din păcate, după ea au urmat și alte fete. Tocmai de aceea am abordat acest caz și l-am denumit LEOBEN, după numele orașului din Austria unde au fost obligate să practice prostituția fetele racolate de Aurel. Veți vedea că e vorba de rețele bine structurate, care încearcă să ocolească legislația austriacă destul de permisivă. 

Aurel, dispus să facă bani din orice

Din dosar, aflăm că Aurel, care locuiește în orașul Năsăud, nu a desfășurat din anul 2010 și până în 2019 nicio activitate în calitate de salariat, așa că nu a obținut niciun fel de venituri impozabile. Dar nu înseamnă că nu avea bani, căci concentrat pe obținere de venituri din orice activitate.

Din 2011, întrevăzând că poate obține sume mari din exploatarea sexuală a unor persoane de sex feminin în Austria și în alte țări din vestul Europei, a început să recruteze persoane aflate în dificultate, care nu aveau venituri și nici locuință, le găzduia, iar apoi sub pretextul oferirii unui loc de muncă în străinătate le asigura transportul și, la început, cazarea în Austria, percepând venituri din practicarea prostituției.

În unele cazuri, Aurel le inducea ideea că ar fi îndrăgostit de ele, iar pentru continuarea activității infracționale a persoanelor exploatate, folosea metode variate, agresiuni, amenințări, șantajarea persoanelor vătămate că va da în vileag activitatea persoanelor vătămate etc.

În același timp, continua să sustragă bunuri din Austria, să achiziționeze autoturisme în scop de revânzare, în acest mod ascunzând originea sumelor primite din exploatarea sexuală a persoanelor vătămate.

Individul obținea venituri substanțiale din exploatarea persoanelor vătămate, însă nu a reușit să acumuleze niciodată sume mari de bani, întrucât avea patima jocurilor de noroc la aparatele din baruri, unde cheltuia cu non-șalanță, lăudându-se celor prezenți că nu-și face probleme, „că are femei care câștigă pentru el”.

Debutul activității de proxenetism și trafic de persoane a avut loc la începutul anului 2011, când i-a propus Alinei, pe care o cunoștea de mai mult timp, să meargă cu el în Austria și să practice prostituția.

La începutul anului 2011, timp de 3 luni, Alina a practicat prostituția într-un club situat în Viena, Sechshauser Straβe 12, District 15 – posibil cu denumirea 5/A  Studio, al cărui patron era de origine sârbă. A obținut în acea perioadă sume care se ridicau la 15.000 de euro într-o lună. 

Aurel locuia cu Alina și se gospodărea cu aceasta. În condițiile în care inculpatul nu lucra nimic și a cheltuit majoritatea sumelor obținute de Alina la jocuri de noroc, cunoscute cu denumirea de „păcănele”, aceasta a întrerupt relația cu el.

Din practicarea prostituției de către Alina, proxenetul a obținut cel puțin 35.000 de euro, conform rechizitoriului procurorilor DIICOT. 

Calvarul prostituției pentru Alina

Conform procurorilor, în perioada octombrie/noiembrie 2016 – aprilie 2017, Alina a fost transportată în mod periodic până în Slovenia, la graniță cu Austria, de unde își continua deplasarea până în localitatea Deutschlandsberg, unde a practicat prostituția în localul ”Nightclub Top Secret”, situat în Radlpaβstraβe, 8530 Deutschlandsberg.

Aceasta intra singură pe teritoriul Austriei, deoarece Aurel avea interdicție la acel moment în această țară, ca urmare a istoricului său infracțional. De asemenea, în perioada mai/iunie 2017, proxenetul a transportat-o pe Alina în Olanda, unde a practicat prostituția la vitrină, tot în folosul făptuitorului.

În cursul lunii iunie 2017, a transportat-o pe Alina și în Luxemburg, unde a fost nevoită să practice prostituția la stradă, în parcări, timp de două săptămâni. În cursul lunii iulie 2017, timp de aproximativ o săptămână, Alina împreună cu o altă fată au practicat prostituția în ”Nightclub Top Secret”, situat în Radlpaβstraβe, 8530 Deutschlandsberg, iar în continuare până la sfârșitul lunii iulie 2017 în Leoben, club LOVE HAUS, situat în Einödmayergasse 25, 8700 Leoben. 

Cum arată cluburile unde se practică prostituția în Austria

Unul dintre cluburile în care a practicat prostituția Alina se numește LOVE HAUS și este situat în orașul Leoben, din Austria. Din dosar am aflat că adresa clubului este Einödmayergasse 25, 8700 Leoben. Am verificat pe Google Maps ce figurează la această adresă și am găsit o parcare de tiruri și un club de striptease. 

În descrierea de pe Google Maps apar și poze din interior, respectiv un anunț cu număr de telefon. Pozele sunt încărcate recent, în iunie 2022, de pe un profil google cu numele Manuela Walcher.

Continuare în PRESShub!