Acasă Administrativ/Politic VIDEO Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice: „Ne aflăm...

VIDEO Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice: „Ne aflăm într-o zonă complexă, de instabilitate accentuată”

123
0

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 12 ianuarie 2022, un discurs cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

Șeful statului și-a început discursul spunând că finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică.

„Printr-un proces care nu a fost deloc ușor, dar care este firesc în orice democrație, a fost constituită o coaliție solidă în Parlamentul României.

Ca rezultat, a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea țării și să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească așteptările cetățenilor, care doresc soluții concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Național de Redresare și Reziliență, care reprezintă un obiectiv de prioritate „zero”, precum și pentru asigurarea bunăstării și securității țării noastre și cetățenilor săi, în sens larg.

În acest context, ceea ce urmăresc, ca Președinte al României, este și asigurarea unei politici externe și de securitate care să continue să fie predictibilă, coerentă, de consens național, axată pe îndeplinirea responsabilă a angajamentelor asumate de țara noastră la nivel internațional, a spus președintele.

„Trebuie să eficientizăm cooperarea cu partenerii cu care împărtășim valori „

Klaus Iohannis a subliniat că România va continua să se dezvolte ca stat membru al Uniunii Europe și al NATO activ, de încredere, implicat și respectat.

„Astfel, abordarea României este axată pe continuitate, în baza celor trei piloni esențiali ai politicii sale externe: consolidarea rolului și influenței țării noastre în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Acești piloni sunt susținuți de promovarea valorilor democratice, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, precum și de acțiune concretă pentru asigurarea stabilității și securității în regiune și la nivel global, în baza dreptului internațional și a multilateralismului eficient.

În actualul context internațional complicat, trebuie să oferim răspunsuri viabile și sofisticate provocărilor și transformărilor curente.

Trebuie să avem, totodată, capacitatea de a fructifica oportunitățile apărute și de a ne adapta la realități, astfel încât România să fie mai rezilientă în plan intern și în plan extern.

În acest sens, trebuie să eficientizăm cooperarea cu partenerii cu care împărtășim valori, viziuni și obiective similare la nivel internațional și să diminuăm sau chiar să eliminăm dependența de actorii care au abordări contrare și vor să ne afecteze capacitatea de a ne atinge obiectivele”, a mai spus președintele.

Articolul integral, în PressHub!

Articolul precedentARGEȘ: Un tir cu lemne s-a răsturnat și a avariat o conductă de gaze
Articolul următorUn elev a ajuns la spital după ce a consumat alcool, alături de colegi, într-un liceu din Câmpulung