Acasă Stiri Un tânăr s-a înecat la o bază de agrement din Piteşti. Manevrele...

Un tânăr s-a înecat la o bază de agrement din Piteşti. Manevrele de resuscitare prelungite au fost în zadar

251
0

Un tânăr de 26 de ani a murit, sâmbătă, la o baza de agrement Trivale din Piteşti. Bărbatul s-a înecat într-un bazin şi a fost scos din apă prea târziu de către un salvamar. Paramedicii nu l-au mai putut salva.

“Un echipaj SMURD de la Detașamentul de Pompieri Pitești, alături de un echipaj al SAJ au intervenit la o bază de agrement de pe raza municipiului Pitești pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane, posibil înnecată.
Ajunși la locul solicitării în cel mai scurt timp posibil, au constatat că este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 26 de ani, căreia i s-au aplicat manevre de resuscitare timp de circa o oră.
Din păcate, persoana nu a răspuns manevrelor, declarându-se decesul”, precizează ISU Argeș.


Din primele informații, victima a fost văzută și scoasă din unul dintre bazine de către salvamarul bazei de agrement.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Căpitan PUICĂ NICOLAE” al județului Argeș, recomandă:

 să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;
 nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
 respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
 nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
 dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
 este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

“Salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute”

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Argeș face următoarele precizări:

 Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.
 Salvarea din apă: când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.

 Întinde-i mâna și trage-l: folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.

 Aruncă-i și trage-l: într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

 Vâslește: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

 Intră în apă: dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

 Primul ajutor: dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.

 Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei.

Foarte important!!!
În cazul unei situații de urgență, anunțați de îndată autoritățile prin numărul unic de urgență 112!

Articolul precedentZilele Orașului Mioveni – distracția revine în forță!
Articolul următorVIDEO Foc de artificii spectaculos, sâmbără seara, la finalul Rock ‘N Ride Fest – ediția a III-a. Distracția continuă încă o săptămână, de Zilele Orașului Mioveni