Acasă Administrativ/Politic Focar de infecție lângă un loc de joacă. Primăria, sesizată online

Focar de infecție lângă un loc de joacă. Primăria, sesizată online

654
0

O situație ca multe altele pe care le vezi la tot pasul prin Pitești a fost semnalată, într-o postare pe grupul de Facebook “Pitești, orașul meu!”, ilustrată cu imagini în care se văd mormane de gunoi adunate într-o curte din zona de Nord a Piteștiului.

“In cartierul Negru Voda, inconjurata de 3 blocuri si un loc de joaca, exista aceasta curte transformata in decursul anilor in groapa de gunoi! Inteleg ca primii vinovati sunt cei care arunca gunoiul acolo, insa autoritatile chiar nu pot lua nicio masura? Vara mirosul este insuportabil! Sunt copii care se joaca in parcul de langa! Proprietarul a fost oare contactat de autoritati?! Cine altcineva are obligatia sa curete locul acela?”, scrie A. D. în postare.

“Prinde orbul, scoate-i ochii!”

Amintim că, la începutul lunii, primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, a propus majorarea impozitului pe clădirile și terenurile neîngrijite cu 500%.

Dincolo de faptul că propunerea nu detaliază ce se întâmplă cu bătrânii care n-au posibilitatea să-și întrețină terenurile sau imobilele la standardele cerute de edil, e greu de înțeles de ce, până acum, Primăria Pitești n-a luat măsuri în cazul unor asemenea focare de infecție, cum este jegul din Negru Vodă, mai ales că a avut și pârghii, și Poliție Locală.

Concret, există baza legislativă pentru ca, în cazul în care proprietarul refuză sau nu are capacitatea de a salubriza zona, curăţenia să fie efectuată de municipalitate, prin operatorul de salubritate, iar proprietarul să achite contravaloarea serviciului şi amenda, în cazul în care este vorba despre rea-credinţă.

Legislaţia de mediu și Regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare al localităţilor prevăd aceste obligaţii, a căror neîndeplinire se sancţionează cu amenzi drastice, care ajung la sume consistente.

În cazul de față, să-l supraimpozitezi pe proprietarul ce pare ca n-a mai trecut de un veac pe la teren și să aștepți ca el să vină să-și achite achite dările instituite, e pierdere de vreme și gunoi adunat în plus.

Revenind la propunerea edilului, amintim că piteştenii sunt invitaţi să-şi dea cu părerea referitor la criteriile după care se va face încadrarea imobilelor în categoria neîngrijite.

Proiectul de hotărâre, iniţiat de către primarul municipiului Piteşti şi propus Consiliului Local, privind aprobarea „Regulamentului de stabilire a criteriilor şi a procedurii de încadrare în categoria „neîngrijite” a clădirilor/terenurilor situate în intravilanul Municipiului Piteşti în vederea majorării impozitului pentru acestea cu 500%”, poate fi consultat pe site-ul Primăriei Piteşti, AICI.
“Este ok măsura în conditiile în care cei care deţin terenurile neîngrijite îşi permit şi nu o fac, au avut posibilitatea din perspectiva contextului actual”, spune Cristi Piciu, un piteştean care atrage atenţia că trebuie luat în calcul şi faptul că există şi persoane (bătrâni, în general) care nu au posibilitatea să-şi “îngrijească” imobilele.  Având în vedere prevederile art.7 alin.(4) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, termenul de depunere, în scris, a propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul menţionat, este de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării prezentului anunţ.

“Propunerile, sugestiile sau opiniile se primesc prin e-mail, la adresa primaria@primariapitesti.ro, precum şi la sediul Primăriei Municipiului Piteşti – Compartimentul de Relaţii Publice, intrarea D”, anunţă Primăria Piteşti.