Acasă Diverse „Doamna cu pantofi albaștri” despre justiția pentru minori. Întrebarea care n-ar trebui...

„Doamna cu pantofi albaștri” despre justiția pentru minori. Întrebarea care n-ar trebui să le fie pusă niciodată

26
0
Judecătoarea Camelia Folea / Sursa foto: Facebook @Camelia Folea via https://pantofiialbastri.ro/
Judecătoarea Camelia Folea / Sursa foto: Facebook @Camelia Folea via https://pantofiialbastri.ro/

Doamna cu pantofi albaștri nu este o legendă, deși povestea ei a devenit „legendară”. Era judecător la Judecătoria din Blaj când o avocată a relatat pe contul ei de Facebook scena unui proces cu un minor, tratată de judecătoare, cu totul aparte, scrie Ruxandra Hurezean în PressHub.

Camelia Folea, căci așa o cheamă pe „Doamna cu pantofi albastri”, a judecat într-un mod original și emotionant procesul de custodie a unui copil de 8 ani, iar varianta aleasă de magistrat a devenit, ulterior, practică judiciară pentru cauze similare. De atunci, multe instante de judecată au înființat săli speciale în care sunt audiați minorii.

Ce a făcut „Doamna cu pantofi albaștri”? A luat copilul de mânuță, l-a plimbat prin „castelul” judecătoriei spunându-i povești, l-a îndepărtat de sala de judecată și de atmosfera care-l speria și i-a oferit șansa unei întâlniri cu mama sa în singurul loc retras, dar supravegheat cu camere video, la Arhivă.

Acum Camelia Folea este pensionară. O boală gravă a determinat-o să se retragă în 2021, după 25 de ani de magistratură. Dar gestul ei, felul în care a decis să-i trateze pe minorii ajunși în justiție, a determinat schimbări.

Câteva tribunale din țară au amenajat camere speciale de audiere a minorilor, care să le ofere un mediu familiar, potrivit pentru astfel de situații. Iar procesul de modernizare continuă.

Continuarea, în PressHUB!

Articolul precedentAccident în Stâlpeni – Argeș. Intervine SMURD
Articolul următorUnitatea și solidaritatea internă ale UE, esențiale pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei