Acasă Fără categorie Și-a atacat fiul cu un cuțit și și-a bătut soția până ...

Și-a atacat fiul cu un cuțit și și-a bătut soția până a băgat-o în spital. Cum a nesocotit un piteștean ordinul de protecție emis împotriva sa

573
0
Foto Facebook Politia Română
Foto Facebook Politia Română

În noaptea de 20 spre 21 iulie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Pitești au intervenit la o sesizare referitoare la un scandal între membrii unei familii de pe raza de competență. După emiterea ordinului de protecție provizoriu si administrarea probatoriului, bărbatul care ar fi agresat mai mulți membri ai familiei sale a fost reținut.

În noaptea de marți spre miercuri, aproape de miezul nopții, polițiștii Secției 4 Poliție Pitești au fost solicitati prin S.N.U.A.U. 112 să intervină la o stare conflictuală între membrii unei familii de pe raza de competență.

După parcurgerea procedurilor specifice cazurilor de violență domestică, a fost emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat de 49 de ani, care și-ar fi agresat soția și fiul.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, sub forma lovirii sau altor violențe.

La scurt timp de la emiterea ordinului, individul a fost reținut

“În ziua de 21 iulie a.c., în urma administrării probatoriului, polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au stabilit că bărbatul ar fi agresat atât pe soția sa, care a fost transportată la spital pentru îngrijiri, iar cu aceeași ocazie ar fi produs și leziuni fiului său, cu un obiect înțepător.

Bărbatul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, precizează IPJ Argeș.

Sfaturi pentru victime ale violenței domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.

Măsuri legale

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Mai multe informaţii despre Ordinul de protecţie provizoriu puteţi accesa gratuit pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, la adresa: https://ag.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/ordinul-de-protectie-provizoriu-emis-de-politisti .

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003.

Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii.

Foto FB Poliția Română