Acasă Administrativ/Politic Bradu: Se apropie perioada de polenizare a ambroziei. Obligația curățării terenurilor care...

Bradu: Se apropie perioada de polenizare a ambroziei. Obligația curățării terenurilor care sunt proprietatea privată a localnicilor revine deținătorilor acelor suprafețe

62
0

Posesorii de terenuri au obligația, prin lege, să desfășoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei (Ambrosia Artemisiifolia).

„Obligația efectuării unor acțiuni de îndepărtare a ambroziei revine proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri. Curățarea terenurilor de ambrozie se face până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei, pentru ca aceasta să nu răspândească polenul cu efect alergizant. Noi nu putem interveni pe proprietățile oamenilor. Echipele HCB sunt pe teren și intervin pe domeniul public pentru distrugerea ambroziei (cosim, dăm cu ierbicide etc). Practic, noi intervenim pe porțiunile de drum unde nu sunt case. În dreptul proprietăților, obligația cosirii revine posesorului terenului.”, declară, pentru REPER MEDIA, Valentin Ghilencia, directorul general al SC HCB Construct Investment SRL Bradu.

Ambrosia – o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. 

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.

 Măsurile de combatere sunt simple și ușor aplicabile:

– smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;

– eradicarea prin lucrări agricole (ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic);

– de asemenea Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.

(Foto: Facebook STOP Ambrozie / Alexandru Harbuzaru)