Acasă Stiri BRADU: Eliminarea ambroziei de pe terenuri e obligatorie. Când intervine HCB și...

BRADU: Eliminarea ambroziei de pe terenuri e obligatorie. Când intervine HCB și când cade în sarcina cetățenilor comunei

411
0

Potrivit Legii 62/2018, proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei (Ambrosia Artemisiifolia). Amenzile ce pot fi aplicate pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de lege variază între 1.000 și 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi între 10.000 și 20.000 de lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

„Pentru ca planta să nu răspândească polenul cu efect alergizant, proprietarii sau deţinățorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații şi ai bazinelor piscicole au obligația să deșfăşoare anual, lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei”, spune primarul comunei Bradu, Dan Stroe.

„Poliția locală identifică locațiile cu ambrozie. HCB intervine pe domeniul public pentru distrugerea ambroziei (cosim, dăm cu ierbicide etc). Pe proprietățile private obligația combaterii ambroziei revine proprietarilor sau deținătorilor acelor suprafețe, cărora poliția locală le dă înștiințare să distrugă ambrozia”, a declarat, pentru REPER MEDIA, Valentin Ghilencia, directorul general al SC HCB Construct Investment SRL Bradu.

Moduri în care poate fi combătută buruiana:
– prin cosirea manuală a spaţiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pe marginea parcelelor. Cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. Altfel, există riscul să fie distrusă doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor să se dezvolte, să înfloreasscă şi să producă în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.
– dacă buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor şanţuri, stufărişuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice; în cazul în care ambrozia este răspândită pe suprafeţe mai mari se pot aplica erbicide, măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar;
– dacă vorbim de focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ uşor folosind mănuşi de protecţie pentru evitarea iritaţiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera.

Foto: Facebook STOP Ambrozie / Alexandru Harbuzaru