Acasă Reportaje/Analize Din Caracal la Harvard, cu bursă completă. Cum a reușit Alex, la...

Din Caracal la Harvard, cu bursă completă. Cum a reușit Alex, la 19 ani, să ajungă și delegat la ONU

342
0
Alex Drăghia Sursă foto Facebook Alex Drăghia
Sursă foto: Facebook Alex Drăghia

Alex Drăghia, un tânăr de doar 19 ani din Caracal, a fost acceptat la celebra universitate americană Harvard cu o bursă de studii completă. Pe parcursul celor patru ani de studii, toate cheltuielile sunt acoperite, inclusiv cele de cazare, hrană și transport, potrivit PRESShub.

„Pentru mine nu implică nicio cheltuială. Am o bursă completă. Sunt plătite inclusiv biletele de avion și asigurarea de sănătate. Voi fii cazat în cămin, voi mânca la cantina facultății, toate cele 3 mese pe zi și două gustări sunt asigurate.

În sesiune, am asigurată și o gustare de noaptea, ceea ce mi se pare amuzant. Singurele costuri pe care eu trebuie să le acopăr sunt cele pentru viză”, a explicat Alex Drăghia pentru PRESShub.

Nu toți studenții primesc bursă

Alexandru ne-a explicat că nu toți cei care intră la Harvard primesc o astfel de bursă, dar mai ales nu are legătură că rezultatele excepționale la învățătură.

„Important de menționat este faptul că nu toată lumea primește bursă și bursa nu se acordă pe merit. Adică, doar pentru că ai avut rezultate excepționale, nu înseamnă că primești bursă.

Bursa este calculată în funcție de veniturile tale și ale familiei tale.

Deja este o competiție faptul că tu ai ajuns acolo, iar după ce ai ajuns acolo, ei vor să se asigure că aspectul financiar nu reprezintă o barieră. Este o formulă de calcul pe care o aplică la veniturile familiei tale.

Pentru mine, având în vedere că vin dintr-o familie modestă, nici nu s-a pus problema de a cotiza cu absolut nimic la studiile mele”.

S-a înscris la 20 de universități din America, dar la niciuna din România

Alex Drăghia a terminat anul acesta Liceul Teoretic „Mihai Viteazu” din Caracal, unde a urmat un profil de filologie bilingv engleză. Când a venit momentul să aleagă la ce facultate să meargă, tânărul nu a luat în considerare nicio universitate din România, pentru că nu se regăsește în stilul de predare de aici.

În schimb, s-a înscris la 20 de facultăți din Statele Unite ale Americii, printre care și Harvard, la care a și intrat.

Unul dintre motivele pentru care Alex a ales să se înscrie la mai multe universități din SUA este că nu trebuie să alegi de la început un domeniu specific de studiu. În primii doi ani, poți participa la ce cursuri dorești. Tânărul se gândește totuși să se orienteze spre domeniul politic.

Cel mai probabil mă voi axa pe Relații Internaționale și Politică Publică. Un lucru interesant la universitățile din Statele Unite este că nu alegi din prima domeniul pe care vrei să-l studiezi.

Îți alegi licența la finalul celui de al doilea an de studiu. Până atunci, ești liber să explorezi, să alegi ce cursuri vrei pentru a te asigura că piața muncii pe care vrei să intri se pretează personalității și posibilităților tale”.

Continuare în PRESShub!