Acasă Actualitate Mesaj pentru locuitorii comunei BRADU: Curățați-vă terenurile de ambrozie! Când intervine HCB

Mesaj pentru locuitorii comunei BRADU: Curățați-vă terenurile de ambrozie! Când intervine HCB

200
0

Posesorii de terenuri au obligația, prin lege, să desfășoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei (Ambrosia Artemisiifolia).

Obligația curățării terenurilor care sunt proprietatea privată a localnicilor revine deținătorilor acelor suprafețe.

„Obligația de a interveni pentru îndepărtarea ambroziei revine proprietarilor sau deţinătorii de terenuri. Curățarea terenurilor de ambrozie se face până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei, pentru ca aceasta să nu răspândească polenul cu efect alergizant. Noi nu putem interveni pe proprietățile oamenilor. Echipele HBC sunt pe teren și intervin pe domeniul public pentru distrugerea ambroziei (cosim, dăm cu ierbicide etc)”, declară, pentru REPER MEDIA, Valentin Ghilencia, directorul general al SC HCB Construct Investment SRL Bradu.

Cum puteți scăpa de ambrozie:

  • prin cosirea manuală a spaţiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor şi pe marginea parcelelor. Cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. Altfel, există riscul să fie distrusă doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor să se dezvolte, să înfloreasscă şi să producă în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.
  • dacă buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor şanţuri, stufărişuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice; în cazul în care ambrozia este răspândită pe suprafeţe mai mari se pot aplica erbicide, măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar;
  • dacă vorbim de focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ uşor folosind mănuşi de protecţie pentru evitarea iritaţiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera.

(Foto: Facebook STOP Ambrozie / Alexandru Harbuzaru)

Articolul precedentDin Caracal la Harvard, cu bursă completă. Cum a reușit Alex, la 19 ani, să ajungă și delegat la ONU
Articolul următorAvertizare meteo. Caniculă și disconfort termic ridicat în Argeș