Acasă Social/Economic Organizațiile anti-trafic de persoane semnalează carențe grave în Mecanismul de recunoaștere și...

Organizațiile anti-trafic de persoane semnalează carențe grave în Mecanismul de recunoaștere și protecție a victimelor traficului de persoane

311
0

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP – AT) trage un semnal de alarmă privind forma în care a fost adoptat pe 31 ianuarie, de către Guvernul României, Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, potrivit PressHUB.

Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane a fost aprobat prin hotărâre de Guvern, documentul fiind criticat de societatea civilă din cauza suprapunerii de competențe și incoerenței procedurilor de referire a victimelor minore, ceea ce va face acest mecanism ineficient și nu va putea asigura recunoașterea și protecția reală a victimelor.

„Sunt o serie de probleme grave cu privire la forma în care a fost adoptat acest Mecanism crucial pentru recunoașterea și protecția victimelor. În principal, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care nu este o instituție independentă așa cum solicită organismele internaționale de mulți ani, ci una subordonată Ministerului de Interne, a primit competențe similare instituțiilor independente din alte țări.

De exemplu, competențe precum notificarea tuturor cazurilor către ANITP ar putea afecta investigațiile făcute de DIICOT, iar unele competențe primite de ANITP ar trebui sa revină, într-un sistem eficient, ANPDCA.

În al doilea rând, nu a fost elaborat un mecanism separat pentru copii sau proceduri clare și competențe ușor de implementat și urmărit pentru victimele minore”, a declarat Silvia Tăbușcă, președinte al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).

Potrivit consorțiului STOP – AT, în marea sa majoritate Consiliul Economic și Social a oferit aviz negativ. De asemenea, reprezentantul sindicatelor polițiștilor din România a solicitat, alături de reprezentanți ai societății civile, un aviz negativ.

Cu toate acestea, Guvernul a decis adoptarea Mecanismului în forma inițială, fără amendamente, ceea ce face ca recunoașterea și protecția victimelor să fie un proces centralizat la nivelul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP). ANITP, în ultimii 10 ani, a recunoscut un număr foarte mic de victime, între 30% și 50% din numărul victimelor cetățeni români raportați anual de Comisia Europeană.

La finalul lunii noiembrie, OSCE a lansat la București Ghidul pentru elaborarea Mecanismelor Naționale de Referire care promovează noi standarde internaționale referitoare la procedurile de identificare și protecție, sprijin individual și acces la servicii, incluziune socială, justiție și despăgubiri pentru victimele traficului de persoane.

Continuarea, în PressHUB!

(Sursa foto: Pixabay.com)