Acasă Reportaje/Analize VIDEO Câți bani pierdem concret din PNRR, dacă rămân pensiile speciale? „Într-un...

VIDEO Câți bani pierdem concret din PNRR, dacă rămân pensiile speciale? „Într-un efect de domino, putem să spunem că se poate bloca tot planul”

292
0

România va pierde banii care i se cuvin din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu duce la capăt reformele pe care și le-a asumat. Una dintre cele mai delicate, din punct de vedere politic cel puțin, este cea privind pensiile speciale.

Dar câți bani riscăm efectiv să pierdem? Marius Vasiliu, analist în cadrul Departamentului de Politici Publice al USR, a făcut calcule, pe baza ghidului emis de Comisia Europeană. Sumele sunt mari și pot bloca complet investițiile din PNRR.

Expertul le-a prezentat, în cadrul noii rubrici video a PRESShub5 întrebări în 10 minute”. Așadar, câți bani pierdem concret din PNRR dacă nu facem reforma pensiilor speciale?

PRESShub: De ce depinde PNRR de reforma pensiilor speciale?

Marius Vasiliu: Nu depinde doar de reforma pensiilor speciale, depinde de toate reformele care sunt cuprinse în acest program. Unele sunt mai greu de implementat din punct de vedere politic, cu costuri electorale, altele mai ușor de implementat.

Însă toate, la un anumit moment dat, sunt contabilizate până la urmă în același fel. Am putea spune că unele sunt mai importante sau altele sunt mai puțin importante la momentul la care sunt luate în considerăre de către Comisia Europeană în analiza îndeplinirii lor, atunci când Comisia decide că sunt sau nu îndeplinite și, prin urmare, urmează să taie sau nu din tranșa solicitată.

Dacă nu se face reforma pensiilor speciale, căci despre asta vorbim în această perioadă, România pierde doar o tranșă din PNRR sau tot programul pică?

Nu putem să spunem că pierde o tranșă. Avem o formulă de calcul. Comisia Europeană a stabilit, la începutul acestui an, printr-o îndrumare, o modalitate de calcul a plăților parțiale, pentru situațiile în care țările membre nu îndeplinesc corespunzător anumite jaloane sau ținte.

Pentru a nu bloca tot programul, urmează să facă anumite ajustări, să le spunem temporare. Se aplică niște penalizări în funcție de importanța reformelor, cum spuneam la mai devreme.

Atunci, putem să spunem că programul, practic, poate continua. Însă depinde foarte mult de importanța reformei, pentru că dacă este o reformă importantă, cum este cea a pensiilor, suma care poate fi tăiată este una foarte mare și, până la urmă, poate ajunge chiar la blocarea unei tranșe întregi.

Și atunci, într-un efect de domino, putem să spunem că se poate bloca tot planul, pentru că vorbim de aproape 3 miliarde de euro, care sunt bani ce se folosesc la investiții.

Ați făcut un calcul despre cât ar pierde România dacă aceste reforme nu se duc până la capăt. Ni-l puteți detalia și acum?

Calculul este bazat pe formula pe care a stabilit-o Comisia Europeană în acea îndrumare pe care a emis-o la începutul acestui an. În primul rând, sunt împărțite sumele din granturi și sumele din împrumuturi la numărul total de jaloane și ținte aferente.

Din calcule, având în vedere numărul de jaloane și ținte pe care și le-a asumat România, am avea cam 48,1 milioane de euro valoarea unui jalon pe granturi și 70 de milioane de euro valoarea unui jalon pe împrumuturi.

Continuarea, în PressHUB!

Foto: captura Video PressHUB