Acasă Reportaje/Analize Sunt prosumator din 2021. Cât am așteptat, ce am primit

Sunt prosumator din 2021. Cât am așteptat, ce am primit

206
0
Sunt prosumator din 2021
Sursă foto: Adrian Barbu / Facebook

Sunt prosumator din 2021. Dar acesta nu este un articol de descurajare, ci de avertizare asupra unor dificultăți cu care se confruntă posesorii de sisteme fotovoltaice pentru energie electrică, potrivit PRESShub.

Programele de tip Casa Verde sunt azi copleșite de solicitanți. Statul finanțează în proporție semnificativă, din bani europeni, sisteme de producere a energiei electrice sau a apei calde, soluții de anvelopare a locuințelor etc.

De când criza energetică s-a accentuat, programele Ministerului Mediului, prin Agenția Fondului de Mediu (AFM), în special Casa Verde Fotovoltaice, au fost luate cu asalt: în câteva minute se epuizează locurile afișate online.

Anul 2019, când am aplicat pentru un sistem de panouri fotovoltaice prin Casa Verde, a fost lejer pentru solicitanți: depuneai la Administrația Județeană a Fondului pentru Mediu (AJFM) un dosar simplu cuprinzând copie carte identitate, extras de carte funciară a casei și dovada că nu ai datorii la stat.

Mai completai un formular-cerere cu date de identificare. În august 2019, când am depus cererea, nu erau cozi, nu era îmbulzeală. Dar depunerea se făcea fizic, nu online, ca mai târziu.

Urma o așteptare nedefinită, până se aprobau:

  1. Dosarul depus de solicitant, verificat administrativ
  2. Lista de firme care se înscriseseră pentru a executa lucrările de instalare a sistemelor

Sunt prosumator din 2021. De ce a durat așa mult

Așteptarea s-a dovedit lungă, dar cum încă nu era criză energetică, nu era grabă. După un an, în august 2020, am semnat un Contract de finanțare nerambursabilă cu AFM, prin care mi se acordau, ca beneficiar, 20.000 lei, reprezentând valoarea cheltuielilor eligibile pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 KW.

La suma asta, contribuția mea era de 2.000 lei. Contractul promitea că implementarea proiectului se va face în 8 luni, iar monitorizarea timp de 6 ani.

De aici încolo vin surprizele. Ghidul Casa Verde Fotovoltaice 2019 indica următoarea procedură: beneficiarul alegea din listă un instalator agreat, se înscria și acesta urma să facă lucrarea și să deconteze de la Ministerul Mediului suma de 20.000 lei. Tot la el plăteai contribuția ta și o taxă pentru că firma se ocupa mai departe cu toată hârțogăraia.

Am ales din listă o firmă mai aproape de casă, care a acceptat cererea, fiindcă și asta era o problemă, dacă aveau sau nu loc. Am încheiat un contract de 18 pagini în octombrie 2020.

Ce zicea contractul: beneficiarul avansează suma integrală de 22.000 lei către instalator, urmând ca acesta să restituie 20.000 când ministerul va binevoi să îi deconteze firmei.

Am primit înapoi banii în 2022

Situația era creată de lipsa de prevedere a statului: firmele de instalații, în general mici, nu aveau suficienți bani în conturile proprii pentru a face zeci sau sute de lucrări, așteptând apoi să îi primească de la Ministerul Mediului.

Pe de altă parte, dacă nu acceptai, ca beneficiar, să avansezi banii, rămâneai cu aprobarea, dar fără panouri. Ca să nu mai lungesc povestea, am primit înapoi banii în 2022, adică după 2 ani.

Timp de șase luni dosarul de decontare RO42-960 s-a plimbat prin Ministerul Mediului … la semnat.

Incapacitatea administrativă a Ministerului Mediului era vizibilă încă din sesiunea 2019-2020, când s-au depus numai 27.000 de dosare.

În anii următori, cererea s-a dublat și s-a triplat, așa că ministerul a delegat instalatorilor sau primăriilor verificarea dosarelor.

În 2023 s-au înscris peste 86.000 de persoane fizice și 825 de biserici, nici nu vreau să mă gândesc ce timp de așteptare urmează.

În sfârșit, contor dublu, de prosumator

Lucrările de instalare, după o primă vizită de evaluare a locului, în toamnă, au fost terminate în decembrie 2020, pentru un sistem cu 14 panouri și un invertor german de tip Fronius Primo.

Continuarea în PRESShub!