Acasă Reportaje/Analize O informație adevărată, folosită pentru o știre falsă. Când sunt amendați cei...

O informație adevărată, folosită pentru o știre falsă. Când sunt amendați cei care își acoperă fața cu o mască

320
0
Purtare mască pe stradă Sursă foto Facebook RO Vaccinare
Sursă foto: Facebook RO Vaccinare

„Viena a eliminat obligativitatea purtării măştilor de protecţie în transportul public, iar acum cei care încă poartă măşti au interdicţie de a face acest lucru şi ar putea fi chiar amendaţi”, este știrea publicată de agenția de știri Mediafax, care a fost apoi distribuită de cei care încă vor să compromită măsurile luate în pandemia de COVID-19 în aproape toată lumea, potrivit PRESShub.

„Adunătură scăpată de la azilul de lunatici conduc astăzi Europa. Oițele zombizat urmează fără întrebări”, a fost reacția generală a românilor care în 2020-2021 au refuzat să poarte mască pentru a se proteja de coronavirus și încă nu au depășit momentul „botniță”.

Deși știrea pleacă de la un adevăr, informațiile au fost folosite pe rețelele sociale pentru a crea o premisă falsă, care a devenit apoi virală. Este adevărat că Viena a ridicat, de pe data de 1 martie, obligativitatea purtării măștii de protecție în mijloacele de transport. Și este adevărat că îi amendează pe cei care își acoperă fața.

Dar această amendă nu are legătură cu COVID-19.

Legea care interzice acoperirea feței

Amenda pentru „purtarea măștii” are, de fapt, legătură cu o lege dată în Austria în 2017. Actul normativ, denumit Anti-Face Covering Act sau AgesVG prevede că „oricine își acoperă sau ascunde trăsăturile feței cu îmbrăcăminte sau alte obiecte în locuri publice sau în clădiri publice în așa fel încât să nu mai fie recunoscute săvârșește o contravenție administrativă și se pedepsește cu amendă de până la 150 de euro”.

Decizia nu se referă la măști medicinale, ci în special la portul tradițional pentru femeile islamice, după cum explică și Guvernul Austriei. Tocmai de aceea, legea mai este cunoscută și sub denumirea de legea anti burqa.

Continuarea, în PRESShub!