Acasă Cultura/Educatie Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești au semnat contractul de...

Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești au semnat contractul de fuziune

459
0
Fuziune UPB și UPIT Sursă foto Facebook Universitatea POLITEHNICA din București
Sursă foto: Facebook Universitatea POLITEHNICA din București

Universitatea POLITEHNICA din București și Universitatea din Pitești au semnat ieri, 31 ianuarie 2023, contractul de fuziune după luni de negocieri intense.

Noua instituție de învățământ superior de stat va purta numele de „Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București”. Această universitate va fi una națională, iar cele două universități devin centre universitare ale structurii.


„Este un moment istoric pentru universitatea noastră. În toți acești ani, comunitatea universității noastre a rămas unită, deschisă către noi inițiative, mereu pregătită să își dubleze performanțele. De-a lungul celor două secole, misiunea noastră a rămas mereu aceea de a forma ingineri performanți și de a crea și aplica elemente tehnologice inovative cu impact pozitiv asupra societății.” - Mihnea COSTOIU, rectorul Universității POLITEHNICA din București.

Programele de studii acreditate vor fi păstrate, urmând să se dezvolte și altele noi, în domenii care prezintă potențial. În ceea ce privește admiterea din anul 2023, aceasta se va desfășura după regulile pe care le cunoaștem în prezent.

„Aducem circa 70 de programe de studiu, altele decât cele inginerești. Toate acreditate, toate cu grad ridicat de încredere. Este zestrea noastră. Venim cu umanismul, venim cu socialul care s-a dezvoltat foarte bine la Pitești, venim cu perla coroanei – științele educației, care acoperă cinci județe în acest moment și care, poate cu o oarecare lipsă de modestie vreau să scot în evidență, duce una dintre cele mai tari conferințe în științele educației la nivel european și mondial în acest moment, având cea de-a zecea ediție (…) Vom fi una dintre cele mai bune universități din Europa, și în rankingurile mondiale.” - Dumitru Chirleșan, rectorul UPIT.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu a mai precizat că fuziunea aduce Politehnicii avantajul apariției unei instituții care nu mai este eminamente tehnică, ci va avea acces la specializări din alte domenii.