Acasă Actualitate TOPOLOVENI: „Focul lui Sumedru”, spectaculos, ca de fiecare dată. Tradiția, dusă mai...

TOPOLOVENI: „Focul lui Sumedru”, spectaculos, ca de fiecare dată. Tradiția, dusă mai departe – VIDEO

381
0

În noaptea dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, la Topoloveni s-a aprins Focul lui Sumedru, ceremonialul nocturn de schimbare a timpului calendaristic asociat cu apropierea iernii.

„Hai la Focul lui Sumedru” a fost îndemnul primarului Gheorghiță Boțârcă, miercuri seara, la Topoloveni. Și anul acesta Primăria Topoloveni și a pregătit o mulțime de surprize locuitorilor din zonă care au venit în număr foarte mare.

Printre cei prezenți la sărbătoarea „Focul lui Sumedru” de la Topoloveni s-au numărat vicepreședintele CJ Marius Nicolaescu și consilieri județeni.

„Aici, la Topoloveni, Focul lui Sumedru a fost ani la rândul cel mai spectaculos și mai frumos din județ. Deși are rădăcini care se pierd în obiceiuri ancestrale, păgâne, ritualul a căpătat cu timpul valenţe creştine. Focul lui Sumedru semnifică pe de o parte purificarea prin foc (care era adesea folosit pentru a arde crengi uscate, frunze și alte resturi vegetale) și respect pentru ciclurile naturii, marcându-se sfârșitul sezonului agricol și începutul iernii”, a transmis CJ Argeș.

În credința populară, se spune că „Focul lui Sumedru” are menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții.

În Topoloveni, de „Focul lui Sumedru” a fost organizat și concursul „Cel mai bun distilat”. Muzica și voia bună au însoțit sărbătoarea.

FOTO CJ Argeș – „Focul lui Sumedru” la Topoloveni