Acasă Social/Economic Lech Walesa, liderul sindicatului anticomunist Solidaritatea: „Trebuie să trăim în prietenie cu...

Lech Walesa, liderul sindicatului anticomunist Solidaritatea: „Trebuie să trăim în prietenie cu rușii, dar să îi facem să înțeleagă ceea ce este just”

403
0
Lech Walesa Sursă foto Facebook Lech Walesa
Sursă foto Facebook Lech Walesa

Generațiile tinere trebuie să înțeleagă cât mai bine timpurile pe care le trăiesc, cu toate pericolele și oportunitățile pe care le prezintă, pentru a construi un viitor mai bun. Și, desigur, trebuie să învețe din trecutul recent, a declarat liderului sindicatului anticomunist Solidaritatea și fost președinte al Poloniei democrate, Lech Walesa, la Brescia, în Italia, potrivit PRESShub.

Walesa a fost invitatul principal al conferinței cu titlul „De la Atlantic la Urali. Europa lui Karol Wojtyla și a Solidarității”, desfășurată pe 4 feburarie. PRESShub a fost prezent la întâlnirea care s-a desfășurat cu sala arhiplină, dar și cu pază la ușă, pentru că, după cum a explicat chiar liderul polonez, există o recompensă de 5 milioane de euro, oferită de ruși celui care-l asasinează.

„Succesul vostru, al generației de astăzi, depinde de reușita înțelegerii succesului pe care l-am avut noi”

Liderului sindicatului Solidaritatea, laureat în 1983 al premiului Nobel pentru Pace, este personalitatea care, alături de Papa Ioan Paul al II-lea, a contribuit la căderea regimului comunist din Polonia în 1989.

Citește și: Organizațiile anti-trafic de persoane semnalează carențe grave în Mecanismul de recunoaștere și protecție a victimelor traficului de persoane

La cei 80 de ani ai săi, Lech Walesa a afirmat că dorește să se adreseze în special noii generații.

„Generația mea a trăit o perioadă foarte dificilă după cel de-Al Doilea Război Mondial. Era o generație divizată și foarte săracă. Însă generația aceasta a reușit să depășească acea diviziune și acea sărăcie sub toate aspectele ei.

Succesul vostru, al generației de astăzi, depinde de reușita înțelegerii succesului pe care l-am avut noi și a felului în care l-am obținut. Dacă veți reuși să înțelegeți pașii către acest succes, ne veți mulțumi în viitor!”, a precizat Lech Walesa în deschidera conferinței, la care a fost prezent și corespondentul PRESShub.

Comunismul a căzut fără victime în Polonia datorită Papei Ioan Paul al II-lea

Relaxat, deși sala a fost arhiplină – unii au ascultat conferința chiar din afara sălii, căci nu a mai fost loc, Lech Walesa a vorbit în poloneză circa 45 de minute, răspunzând la doar două întrebări din public. Paza a fost asigurată mai degrabă discret, de oameni în civil.

Dacă în România comunismul a căzut cu vărsare de sânge, în Polonia regimul s-a prăbușit fără un foc de armă, iar aceasta s-a datorat în mare măsură Papei Ioan Paul al II-lea, care în 1979, la un an după ce a urcat pe scaunul pontifical, a făcut o vizită în Polonia, pornind astfel un spirit al unității în rândul poporului polonez, un entuziasm și o mobilizare generală, a explicat Lech Walesa.

Continuarea, în PRESShub!