Acasă Sanatate În pandemie, românii au fost tratați „cam arogant”, ca organisme, nu ca...

În pandemie, românii au fost tratați „cam arogant”, ca organisme, nu ca oameni cu nevoi

752
0
Foto Facebook RO Vaccinare

Principala greșeală a comunicării în pandemie a fost că oamenii au fost tratați doar ca niște pacienți, iar comunicarea a vizat doar latura medicală. Autoritățile au ignorat total faptul că nu poți cere peste noapte unor oameni să-și modifice rutina de viață, stilul de viață, fără o explicație clară și umană de ce trebuie să facă lucrul acesta, a explicat, pentru PRESShub, psihologul Daniel David, rectorului Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Raportat la ceea ce și-au propus autoritățile, campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost în mod clar un eșec.

„Este clar că a fost un eșec, fiindcă a existat un obiectiv foarte clar, ca număr de oameni care se vor vaccina. Dar, până am ajuns la vaccinare, am trecut prin anumite etape care n-au fost foarte înțelept conduse în timpul pandemiei.

Omul trebuie abordat într-o perspectivă mai complexă, bio-psiho-socială. Dar, în timpul pandemiei, mai ales în prima parte a pandemiei, focalizarea a fost foarte mult pe componenta bio, adică sfaturile au fost date de medici epidemiologi, au fost date de structurii medico-militare: izolare, purtarea sigur, măștii, distanțarea socială”, a menționat profesorul universitar Daniel David.

Deciziile nu s-au luat cu psihologi. Sau cu psihologi buni

Rectorul UBB a menționat că oamenii au fost tratați aproape exclusiv dintr-o perspectivă medicală, „ceea ce n-a fost un lucru rău, căci într-adevăr componenta medicală a fost una centrală, pentru că totuși urgența era medicală.”

Continuarea, în PRESShub!