Acasă Stiri Critici la adresa amendamentului care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor: „Se încalcă...

Critici la adresa amendamentului care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor: „Se încalcă principiul separației puterilor în stat”

240
0

Organizațiile Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timișoara, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Valoare Plus, Asociația Centrul Syene pentru Educație și Asociația Femeilor Românce din Italia au o poziție comună cu privire la amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor: „Inacceptabil: super-imunitate pentru magistrați contra desființării SIIJ„.

Organizațiile amintite au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) de către Camera Deputaților și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.

„Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. 

Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat”, se arată într-un comunicat comun.  

Potrivit organizațiilor semnatare, dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție. 

„Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați” se mai arată în comunicat.

Foto: descriptiv (bursa.ro)

Articolul precedentMăsuri mai dure anti Covid: interzicerea deplasării în afara localităților în care rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori
Articolul următorLIVE / Florin Cîțu: Am luat câteva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei