Acasă Actualitate Bradu: S-a încheiat decolmatarea Dâmbovnicului, apa curgătoare de care se leagă istoria...

Bradu: S-a încheiat decolmatarea Dâmbovnicului, apa curgătoare de care se leagă istoria comunei

501
0

S-a încheiat decolmatarea pârâului Dâmbovnic în comuna Bradu.

SC HCB Construct Investment SRL Bradu, societate comercială care are ca principal obiect de activitate lucrări de construcții ale unor proiecte inginerești/activități de întreținere peisagistică, a finalizat recent a acțiunea de decolmatare a pârâului Dâmbovnic.

„Am defrișat vegetația din zona albiei și am decolmatat pârâul Dâmbovnic, la cererea cetățenilor din zonă. Am avut o solicitarea în acest sens. Am lucrat intens acolo cu mai mulți angajați, iar acțiunea a fost finalizată săptămâna trecută”, a explicat, pentru Reper Media, Valentin Ghilencia, directorul general al SC HCB Construct Investment SRL Bradu.

Dâmbovnicul, în istoria comunei Bradu

Puțină lume știe că, în urmă cu secole, teritoriul actual al comunei Bradu era acoperit de păduri, care se întindeau de pe Dealul Mărcădanului până în lunca râului Argeș. Astăzi, doar pădurea Podeanca mai separă Bradu de Jos de Albota. Primele informaţii despre întinderea vetrelor satelor din zona Bradu de la sfârșitul veacului al XVIII-lea apar pe hărţile militare austriece.

„O asemenea hartă este realizată de către un ofiţer, Specht, care prezintă realităţile topografice din perioada războiului austro-turc (septembrie 1790 – mai 1791), aici figurând satul Bradu. Se poate observa că satul era așezat pe râul Dâmbovnic, fiind străbătut de acesta chiar prin mijlocul vetrei. La est și nord era înconjurat de păduri, iar râul era alimentat de patru izvoare. Tot la nord se poate observa o zonă mlăștinoasă întinsă. Pe vatra aceasta s-a dezvoltat, mai târziu, satul Bradu de Jos”, explică primarul Dan Stroe.

FOTO: (ilustrativ) Apele Române