Acasă Cultura/Educatie Târnosirea bisericii noi din Poiana Lacului. Primarul Ion Dumitrache: „Un moment important...

Târnosirea bisericii noi din Poiana Lacului. Primarul Ion Dumitrache: „Un moment important pentru comuna noastră”

177
0

Ultima lună din an a adus la Poiana Lacului sfințirea noii biserici, oficiată de ÎPS Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în prezența Primarului Ion Dumitrache și a localnicilor care au așteptat cu entuziasm acest moment.

După 24 de ani în care s-a lucrat la zidirea noii biserici cu hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, reprezentanții administrației locale din comuna Poiana Lacului, a ctitorilor principali, precum și a credincioșilor veniți atât din parohie, cât și din alte zone aflate în apropiere, au fost martori, pe 11 decembrie, la slujba de târnosire. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, amintindu-se de ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul. Ierarhul Argeșean a săvârșit pentru aceștia o slujbă de pomenire.

Sfințirea acestui lăcaș de cult este moment important pentru comuna noastră, iar oamenii l-au așteptat cu speranță”, a spus primarul Ion Dumitrache.

Povestea acestei biserici

ÎPS Calinic a amintit că Bunul Dumnezeu a binecuvântat gândul credincioșilor din parohia Poiana Lacului de a ridica, cu multă stăruință, o biserică foarte frumoasă și încăpătoare.
Potrivit Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, lucrările începute în anul 1998 de preotul Năstase Constantin sunt continuate după anul 2009 de preotul Năstase Iulian. Împreună cu preotul coslujitor Popescu Dumitru – Laurenţiu, acesta reușește să definitiveze proiectul început de tatăl său cu sprijinul membrilor Consiliului Parohial, a ctitorilor principali și a enoriașilor. Pentru a răsplăti eforturile depuse de aceștia, Chiriarhul le-a oferit celor doi preoți distincția de iconomi stavrofori.
Un sprijin important la edificarea bisericii Parohiei Poiana Lacului a venit din partea sponsorilor, a Primăriei și Consiliului Local al Comunei Poiana Lacului, precum și a Secretariatului de Stat pentru Culte. În acest sens, Chiriarhul le-a oferit celor implicați medalii și diplome de vrednicie.


„Prima biserică a satului a fost construită din lemn, în cimitirul parohial, în anul 1790. Fiind nevoie de o biserică mai încăpătoare, odată cu sporirea numărului locuitorilor satului, între anii 1885-1892, la inițiativa și cu osteneala enoriașilor și a preotului paroh de la acea vreme, a fost construită biserica veche a parohiei, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva,de către meșterii Costel și Matei, nu departe de prima biserică din lemn. În timp biserica parohială a beneficat de mai multe reparații și consolidări, în interior și exterior, prin vrednicia slujitorilor și a bunilor creștini.
Întrucât biserica veche parohială începuse să prezinte evidente semne de degradare, la Praznicul Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, al anului 1996, membrii Consiliului Parohial și credincioșii Parohiei Poiana Lacului, împreună cu preotul paroh Năstase Constantin, inițiază demersurile pentru construirea unei noi biserici din zid, mai încăpătoare și mai rezistente. În luna mai a anului 1998, debutează lucrările de construire în regie proprie, sub coordonarea meșterului zidar Vlad Victor din Budeasa, cu implicarea enoriașilor și a altor oameni de bine.
În data de 25 mai 2009, preotul Năstase Constantin, trece către Cereștile Lăcașuri, iar Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, încredințează parohiatul și continuarea lucrărilor de zidire preotului Năstase Iulian – Costel
”, arată Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelul.

Foto: Cristian Gheorghe

Articolul precedentMini-Schengen pentru România și Bulgaria. Este posibilă renunțarea la controale între cele două țări?
Articolul următorAsociația Pro Infrastructură: „Previziuni rutiere 2023: proiectele rutiere majore care pot fi inaugurate în acest an într-un scenariu realist-optimist”