Acasă Reportaje/Analize Țările occidentale NU și-au retras ambasadele din Turcia, cu o zi înainte...

Țările occidentale NU și-au retras ambasadele din Turcia, cu o zi înainte de cutremur

324
0
Cutremur Turcia Sursă foto Facebook Gibraltar Red Cross
Sursă foto: Facebook Gibraltar Red Cross

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria și care a provocat aproape 40.000 de victime a fost însoțit de mai multe teorii ale conspirației, care au circulat consistent pe toate rețelele de socializare.

Una dintre aceste teorii afirma că seismele ar fi fost provocate de americani, prin intermediul programului HAARP, pentru a-l pedepsi pe președintele turc Erdogan, pentru că a anunțat, cu o săptămână înainte, că se opune aderării Suediei la NATO și pentru că ar fi mai degrabă de partea lui Putin.

Afirmația este falsă, așa cum a demonstrat PRESShub: Seismul din Turcia NU a fost provocat de undele HAARP. O conspirație demontată

O a doua afirmație falsă vizează o așa-zisă închidere a amabasadelor din Turcia a cel puțin 10 țări occidentale cu doar 24 de ore înainte de seism. Teoria conspirației susține că acele țări au știut că SUA vor provoca un cutremur și și-ar fi pus astfel la adăpost angajații.

Senatoarea Diana Șoșoacă a prezentat această informație falsă inclusiv în Parlamentul României, pe 8 februarie, într-un discurs intitulat „A fost nevoie să moară oameni și încă nu s-a terminat”.

Adevărul despre închiderea unor consultate din Turcia

„Dacă ne vom uita cu atenție pe harta conductelor din Turcia, o să vedem că este brăzdată de conducte de gaz și petrol, acestea fiind, de fapt, și unul dintre scopuri – distrugerea lor. Însă cu 10 secunde înainte de producerea așa-zisului seism, turcii au închis aceste conducte.

În plus, cu 24 de ore înainte de producerea seismului, 10 state și-au retras ambasadorii din Turcia. Cu 5 zile înainte de producerea acestuia, MAE din România emitea o avertizare de călătorie pentru cetățenii români în Turcia, deși nu exista un pericol”, a afirmat Diana Șoșoacă.

Afirmația a fost distribuită masiv pe rețelele de socializare.

Realitatea, ca de obicei în astfel de cazuri, este alta. PRESShub demontează afirmațiile mincinoase prezentate în legătură cu seria de seimsme din Turcia și Siria.

Continuarea, în PRESShub!