Acasă Reportaje/Analize Prima centrală fotovoltaică plutitoare din România, realizată cu granturi norvegiene

Prima centrală fotovoltaică plutitoare din România, realizată cu granturi norvegiene

175
0
Prima centrală fotovoltaică plutitoare din România
Sursă foto: presshub.ro

Prima centrală fotovoltaică plutitoare din România, de 1.000 kW (1 MW), de pe lacul Grebla (Reșița), construită cu finanțare din partea Norway Grants de către compania românească TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ, este aproape de finalizare, potrivit PRESShub.

Implementarea proiectului reduce consumul de energie din surse convenționale, economisește costurile energetice și oferă o autonomie energetică parțială.

Proiectul, care se concentrează pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca obiectiv principal, cu o evitare a emisiilor legate de energie estimată de peste 332,622 tone de CO2 pe an și un total de 4.989,33 tone de CO2 pe 5 ani, își propune să utilizeze corpul de apă nefolosit al lacului Grebla, cu o suprafață de 30.420 m², pentru a acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK, potrivit CEZ.

„Am ales panourile solare fotovoltaice plutitoare datorită principalelor avantaje: utilizarea spațiilor inactive, suprafața lacurilor; instalare și implementare mai ușoară decât sistemele convenționale, eficiență crescută datorită reflexiei apei, răcirea eficientă a panourilor, alinierea cu strategia generală a companiei, care implică stimularea investițiilor în proiecte de inovare și energie regenerabilă”, arată compania.

Prima centrală fotovoltaică plutitoare din România

Proiectul, ajuns acum la final, respectă obiectivele Foii de parcurs pentru neutralitatea carbonului 2050 a Guvernului României, deoarece urmărește să maximizeze utilizarea energiei curate în sistem și să exploateze capacitatea conexiunilor existente la rețea.

„România devine mai verde cu energia solară plutitoare. Avem vești excelente! La Reșița, proiectul de construire a unei centrale solare plutitoare de 1 MW pe lacul Grebla se apropie de final.

Această inițiativă unică în România (…) sprijinită de Innovation Norway, cu Granturi SEE și Norvegiene, marchează un pas important în producția sustenabilă de energie verde în țara noastră”, anunța, în aprilie, pagina Granturi SEE & Norvegiene.

Luciul apei și efectul de răcire al lacului, folosite inteligent

Sistemul tehnic folosit de centrala plutitoare folosește în mod inteligent luciul apei, dar și efectul de răcire al lacului Grebla, acoperind spațiul nefolosit, arată sursa citată.

„Astfel, se obține reducerea emisiilor de CO2 cu ajutorul energiei regenerabile produse de panouri. Un sistem hidroenergetic deja își acoperă energia folosită în procesul de producție cu o soluție la fel de verde. Costurile consumului intern de energie electrică sunt diminuate”, arată sursa citată.

Eficiență ridicată

Obiectivul principal al proiectului este implementarea unui sistem fotovoltaic plutitor de 1 MWp pentru a asigura energie electrică din surse regenerabile pentru consumul propriu al TMK și pentru a reduce emisiile de CO2 ale acesteia, potrivit eeagrants.org.

Un studiu de fezabilitate realizat înaintea demarării proiectului a arătat că instalarea unei centrale fotovoltaice plutitoare prezintă avantaje evidente: eficiență ridicată de producere a energiei, producerea de energie regenerabilă și reducerea costurilor cu energia.

Panourile fotovoltaice plutitoare au un randament între 5% și 15%, mai bun decât al celor obișnuite datorită efectului de răcire al apei și datorită reflexiei apei, sunt mai puțin afectate de umbrirea de la alte clădiri și utilizează spații inactive, cum ar fi suprafața lacului.

Centrala fotovoltaică plutitoare de 1 MWp amenajată pe lacul Grebla va fi conectată la rețeaua electrică. Energia solară generată va satisface parțial nevoile energetice zilnice ale operațiunilor TMK.

Energia electrică produsă va fi transformată în joasă tensiune de către invertoare.

Panourile solare sunt amplasate la o distanță de aproximativ cinci metri față de maluri, iar întregul portofoliu de insule fotovoltaice poate fi monitorizat la nivel central de către unitatea centrală (dispeceratul Grebla).

Centrala fotovoltaică va produce 1.087 MWh/an de energie electrică pentru consum propriu.

Impactul pozitiv al proiectului pe linie de protejare a mediului derivă din faptul că implementarea lui reduce consumul de energie din surse convenționale, economisește costurile energetice și oferă o autonomie energetică parțială.

Prima centrală fotovoltaică plutitoare din România. Alte date despre proiect

Valoarea totala a proiectului este de 1.363.552 Euro, din care 131.950 Euro reprezintă valoarea neeligibilă, iar valoarea totală eligibilă este de 1.231.602 Euro, din care 737.500 Euro valoarea eligibilă nerambursabilă

Valoarea investiției suportate de către TMK este de 626.052 Euro, cheltuieli eligibile si neeligibile.

Publicat inițial în PRESShub!