Acasă Justiție Inculpații pot folosi arme de foc, expresie a „liberei dezvoltări a personalității...

Inculpații pot folosi arme de foc, expresie a „liberei dezvoltări a personalității umane”, spune CCR

175
0
Inculpații pot folosi arme de foc
Sursă foto: presshub.ro

Inculpații pot folosi arme de foc, a stabilit Curtea Constituțională a României, după ce mai mulți inculpați celebri trimiși în judecată pentru comiterea unor fapte penale cu intenție s-au plâns, prin intermediul instanțelor de judecată, că nu este normal să li se retragă acest drept, potrivit PRESShub.

Afaceriștii judecați și pasionați de vînătoare au ridicat mai multe excepții de neconstituționalitate a articolului din legea armelor și munițiilor care stabilește că autorizațiile pentru procurarea armelor letale nu pot fi emise persoanelor care sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție.

Curtea Constituțională le-a dat dreptate și a stabilit că pot procura și folosi arme de foc letale chiar dacă sunt trimiși în judecată deoarece aceste drepturi „sunt în legătură directă cu diferite valori și drepturi fundamentale reglementate în Constituție, sens în care se rețin libera dezvoltare a personalității umane”.

Citește și: Cine este mai bine văzut ca președinte al României între Ciucă și Ciolacu. Unde se află Drulă. Ce șanse are Geoană

Inculpații pot folosi arme de foc, invocând dreptul la viață

Judecătorii constituționali continuă să explice că folosirea armelor de foc ține de „dreptul la viață și la integritate fizică (autoapărarea), dreptul la un mediu echilibrat ecologic (pentru menținerea, prin vânătoare, a unui ecosistem echilibrat), dreptul la muncă (în privința persoanelor care exercită activități de protecție și pază ce implică folosirea armelor de foc), dreptul de proprietate privată (asupra armelor de foc) sau libertatea economică (comercializarea armelor de foc).

Este vorba, așadar, despre o serie drepturi și libertăți fundamentale incidente în cauză, a căror exercitare în găsește expresia în art.1 alin.(5) din Constituție cu referire la securitatea juridică a persoanei”.

Pe 14 februarie, judecătorii Marian Enache, Mihaela Ciochină, Cristian Deliorga, Dimitrie-Bogdan Licu, Laura-Iuliana Scântei, Gheorghe Stan, Livia Doina Stanciu, Elena-Simina Tănăsescu și Varga Attila au declarat neconstituțional articolul 14, alin. d din legea 295/2004.

Continuarea în PRESShub!