Acasă Editorial EDITORIAL: Talibanii printre noi

EDITORIAL: Talibanii printre noi

1069
0

De câteva zile lumea întreagă urmărește cu înfrigurare știrile despre îndepărtatul Afganistan, acolo unde, practic peste noapte, două decenii de ocupație americană s-au terminat sub amenințarea talibanilor. Aceștia conduc acum din ce în ce mai autoritar acest teritoriu care, încă din cele mai vechi timpuri, a fost imposibil de controlat de imperiile care-au încercat să-l cucerească.

Acum a venit rândul americanilor și al aliaților lor, printre care ne numărăm și noi, românii. Dincolo de scenele de groază de la aeroportul din Kabul, acolo unde sunt deja victime ale evacuării disperate a cetățenilor occidentali și a afganilor care i-au ajutat, omenirea își pune tot felul de întrebări privind viitorul acelui tărâm pe care tot încearcă unii și alții să-l transforme în stat. Și asta pentru că talibanii vor impune, din nou, legea Șaria, care prevede conducerea religioasă a țării, zero drepturi pentru minoritățile de orice fel, zero democrație, discriminarea totală a femeilor, respingerea științei, inclusiv a vaccinurilor, interzicerea muzicii și multe alte lucruri incompatibile cu civilizația occidentală.  

Firește, nu mi-au scăpat reacțiile din țara noastră, în special cele care atrăgeau atenția asupra efectelor pe care situația din Afganistan le va avea asupra României, cu referire mai ales la migrația ilegală și la eventualele probleme de securitate, cauzate de faptul că marele nostru aliat tocmai și-a arătat vulnerabilitatea și egoismul. Puțini însă au fost cei care-au observat, pe bună dreptate, similitudinea doctrinei talibane cu unele dintre ideile vehiculate în spațiul public românesc în ultimii ani, încă din campania aceea penibilă care a dus la momentul nu mai puțin penibil al inutilului referendum privind familia tradițională.

Pentru că sunt destui români, din fericire nu în funcții înalte, care și-ar dori mai puține, dacă nu chiar zero drepturi pentru minorități. Și nu numai pentru cele naționale, ci și pentru cele sexuale, de exemplu. Sau o mai mare implicare a religiei în viața publică, dublată de o respingere accentuată a științei (inclusiv a vaccinurilor, într-una dintre codașele vaccinării anti-Covid la nivel european). Ca să nu mai pomenesc de situațiile în care unii au cerut inclusiv interzicerea muzicii rock, ca fiind satanică.

Avem și la noi oameni care au probleme serioase cu democrația (cum ar fi cazul unui președinte de opoziție de Consiliu Județean care-i făcea, recent, cretini pe votanții partidelor care conduc acum țara), precum și cetățeni care nu se simt confortabil având o presă liberă (precum un fost lider de galerie, actualmente parlamentar, care-i consideră soioși pe jurnaliști). Iar lista de exemple de idei asemănătoare celor talibane ar putea continua, și nu numai pe la noi, ci și în restul lumii pe care noi o considerăm civilizată.

Pentru că discursul forțelor de extremă-dreapta sau de extremă-stânga are, și în Europa, și în Statele Unite, îngrijorător de multe puncte comune cu cel al noilor conducători ai Afganistanului. Iar asta mă face să-mi fac griji serioase privind democrația și libertatea în spațiul în care trăim. Pentru că, fie că ne place sau nu, talibanii nu sunt numai în Asia.

Talibanii sunt și printre noi, gata să ne întoarcă în timp cu zeci sau chiar sute de ani, din cauza incapacității lor de a se adapta la evoluția lumii în care trăim.  

Adrian Vasiliu are peste 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 1995, iar de atunci a lucrat atât în presa audiovizuală (locală și națională), cât și în cea scrisă. Din 2012 lucrează în cadrul instituțiilor UE, continuând însă colaborarea cu presa locală argeșeană