Acasă Social/Economic Companiile multinaționale vor trebui să declare public valoarea impozitului pe care îl...

Companiile multinaționale vor trebui să declare public valoarea impozitului pe care îl plătesc în fiecare țară a UE

224
0

Parlamentul European dă undă verde noilor norme care obligă marile companii multinaționale să publice impozitele plătite în fiecare țară a Uniunii, pentru a preveni evitarea obligațiilor fiscale.

Companiile multinaționale vor trebui să declare public valoarea impozitului pe care îl plătesc în fiecare țară a UE. Rămâne o anumită flexibilitate, dar vor exista norme detaliate pentru a preveni abuzurile din partea companiilor multinaționale.

Plenul a finalizat joi, prin adoptarea acestei legi,un proces legislativ îngreunat timp de cinci ani de câteva guverne europene.

„Companiile multinaționale și filialele acestora cu venituri anuale de peste 750 de milioane EUR, care își desfășoară activitatea în mai multe țări ale Uniunii, vor trebui acum să publice valoarea impozitelor pe care le plătesc în fiecare stat membru. Aceste informații vor trebui puse la dispoziție public și pe Internet, utilizând un model comun și un format care poate fi citit automat”, precizează un comunicat de presă transmis de Biroul Parlamentului European în România.

Raportare detaliată pentru o mai mare transparență


Potrivit acordului aprobat de eurodeputați, pentru a se putea folosi mai bine informațiile furnizate și pentru a crește transparența, datele puse la dispoziție de către companii vor trebui să fie defalcate pe elemente specifice. Printre ele se numără: natura activităților desfășurate de companie, numărul de angajați cu normă întreagă, cuantumul profitului sau pierderii înainte de impozitul pe venit, cuantumul impozitului pe venit acumulat și plătit și câștigurile acumulate.

Garanții suplimentare pentru a preveni abuzurile din partea companiilor

Filialele sau sucursalele ale căror venituri se află sub pragul stabilit vor fi și ele obligate să își publice informațiile despre impozitul pe profit dacă se consideră că ele există doar pentru a ajuta compania să evite noile cerințe de raportare.

„Unele dispoziții permit companiilor multinaționale să fie scutite temporar de la anumite cerințe de raportare, dar acestea sunt însă strict delimitate”, se mai arată în comunicat.

Citește articolul integral în PressHub.

Articolul precedentPITEȘTI: Cum va arăta noul teren de sport propus de municipalitate în incinta Colegiului Economic „Maria Teiuleanu”
Articolul următorAdrian Miuţescu, Gelu Tofan, Cristian Mitrofan și Ovidiu Chiru, urmăriţi penal de DNA