Acasă Social/Economic Apel către locuitorii orașului Mioveni care oferă adăpost persoanelor străine: Declararea cetățenilor...

Apel către locuitorii orașului Mioveni care oferă adăpost persoanelor străine: Declararea cetățenilor ucraineni este obligatorie!

391
0

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, care a generat la granițele României un număr mare de refugiați, Primăria Mioveni face apel la locuitorii orașului Mioveni, care oferă adăpost persoanelor străine sau care au informații despre cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul orașului, să anunțe prezența acestora la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Mioveni (telefon 0727735175).

Declararea cetățenilor ucraineni este necesară pentru o organizare eficientă a acțiunilor de suport umanitar

Mai multe informații puteți obține de pe platforma “Ucraina – împreună ajutăm mai mult!” disponibilă pe site-ul Guvernului României https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult și pe site-ul https://igi.mai.gov.ro/ucraina.

Declararea cetățenilor ucraineni este necesară pentru o organizare eficientă a acțiunilor de suport umanitar, cât și pentru ca aceștia să poată beneficia de toate drepturile legale și de ajutorul oferit de autoritățile statului pentru reintegrare socială, dreptul la muncă, educație, servicii medicale, etc.

Răspunsul României la criza refugiaților

Răspunsul României la criza refugiaților este structurat pe două niveluri de intervenție: primul răspuns, asistență de urgență și al doilea răspuns, de protecție.
Primul răspuns, asistență de urgență reprezintă, practic, reacția și intervenția urgentă asigurată de România pentru refugiații nou sosiți din Ucraina. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a condus operațiunile din această etapă, constând în dislocarea de resurse și capacități la principalele puncte de trecere a frontieră, pe sensul de intrare în țară, în asigurarea de transporturi umanitare, adăpost de urgență, alimente, asistență medicală de bază etc. Eforturile întreprinse de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost completate de munca legislativă și administrativă intensă de la nivelul diferitelor ministere din cadrul Guvernul României, care au emis un număr mare de acte legislative, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de urgență ale refugiaților. De asemenea, autoritățile locale și-au coordonat eforturile cu agențiile guvernamentale, dezvoltându-și propriile planuri operaționale pe baza evaluărilor nevoilor locale. Efortul public a fost susținut energic de societatea civilă românească, de organizațiile internaționale neguvernamentale, agențiile ONU și actorii privați.
Al doilea răspuns, cel de protecție, este un mecanism dezvoltat pentru a asigura măsurile de protecție și incluziune pe termen mediu și lung pentru refugiații ucraineni care aleg să locuiască în România. Pentru a doua etapă de intervenție, Guvernul a înființat șase grupuri de lucru cu rolul de a elabora măsuri vizând politica de incluziune și protecție în următoarele domenii: sănătate, educație, asigurarea de locuri de muncă, de locuințe, persoanele vulnerabile, copii și tineri.