Acasă Fără categorie Roberta Metsola, cel mai tânăr președinte al Parlamentului European

Roberta Metsola, cel mai tânăr președinte al Parlamentului European

664
0
Roberta Metsola - https://www.europarl.europa.eu/
Roberta Metsola - https://www.europarl.europa.eu/

Roberta Metsola, membră a Parlamentului European din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), este noua președintă a Parlamentului European.

„Roberta Metsola va fi cel mai tânăr președinte al Parlamentului European, fiind aleasă cu 458 de voturi, chiar în ziua aniversării vârstei de 43 de ani.

A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022.

Este a treia femeie președintă a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002). O felicităm şi îi urmăm succes în noul mandat!”, precizează Biroul Parlamentului European în România.

Roberta Metsola a câștigat alegerile în primul tur de scrutin, unde a primit o majoritate absolută de 458 voturi din 690 voturi exprimate, dintre trei candidați. La începutul zilei de marți, Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și-a retras candidatura.

Roberta Metsola va conduce Parlamentul în a doua jumătate a actualei legislaturi, până la constituirea un nou Parlament în urma alegerilor europene din 2024.

Cine este Roberta Metsola

Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013 și va fi cel mai tânăr președinte ales al PE. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022.

Adresându-se Parlamentului imediat după ce a fost aleasă, Roberta Metsola a declarat: „Primul lucru pe care aș dori să îl fac în calitate de președinte este să mă gândesc la moștenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa și pentru noi, pentru acest Parlament. Îl voi omagia pe președintele David Sassoli susținând întotdeauna Europa și valorile noastre comune precum democrația, demnitatea, justiția, solidaritatea, egalitatea, statul de drept și drepturile fundamentale”.

Articolul integral, în PRESSHUB!