Acasă Diverse Doi comisari de la Protecţia Consumatorului Argeş, trimişi în judecată pentru corupție....

Doi comisari de la Protecţia Consumatorului Argeş, trimişi în judecată pentru corupție. Cum au închis ochii la vânzarea unor produse expirate și alte nereguli

510
0

Dumitru Boboc şi Paul Zamfir, comisari superiori în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia că ar fi luat mită pentru a nu sancționa mai mulți agenți economici prinși în ilegalitate.

Într-un comunicat de presă al DNA, transmis miercuri, se arată că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

BOBOC DUMITRU-CONSTANTIN, la data faptelor comisar superior în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, funcționar public cu atribuții de constatare ori de sancționare a contravențiilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: luare de mită, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată,

ZAMFIR PAUL-CONSTANTIN, la data faptei comisar superior în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, funcționar public cu atribuții de constatare ori de sancționare a contravențiilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de: luare de mită, în formă continuată,

și în stare de libertate a șase reprezentanți ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de dare de mită, respectiv complicitate la fals intelectual (pentru unul dintre inculpați).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – aprilie 2021, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la șase oameni de afaceri, inculpați în prezenta cauză, sume de bani cuprinse între 200 și 600 lei și alte foloase necuvenite pentru a nu aplica amenzi contravenționale ori pentru a favoriza agenții economici cu ocazia efectuării controalelor, prin atestarea unor aspecte necorespunzătoare realității, respectiv faptul că nu au fost constatate nereguli la societățile verificate.
Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați ce presta servicii de alimentație publică își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, nu deținea o autorizație de funcționare emisă de către Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Argeș etc.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Foto descriptiv: Poliția Română