După ce, la Romanian Fashion Week, odată cu lansarea volumului „O nouă victimă a modei”, am aflat că „Se poartă cartea”, iată că Bookfest 2024 ne-a confirmat că se poartă chiar foarte bine.
În weekendul care tocmai s-a încheiat, Editura Paralela 45 a lansat și la Bookfest amintitul volum al stilistului Ovidiu Buta din colecția „Se poartă cartea” , colecție din care cititorii mai pot lectura și „Garderoba. Antologie de proză scurtă”, un volum coordonat de Diana Iepure, iar în curând, și alte titluri provocatoare.
„Ovidiu Buta încearcă, întotdeauna, să educe cu blândețe, fără să ne certe. Ne scoate la tablă, dar nu ne lasă repetenți (…). Colecția aceasta nu se va opri la două titluri, vor urma și alte cărți, care vor acoperi și alte zone care ne bucură”, a mărturisit Camelia Burcioiu, managerul și proprietarul Editurii Paralela 45, cu prilejul lansării cărții „O nouă victimă a modei” la Bookfest 2024.
„În această carte veți găsi un capitol foarte generos care se numește <<30 de ani de modă românească>>. Am descoperit că, din cei 30 de ani, 25 i-am petrecut cu doamna Irina Schrotter, încercând să construim un sistem (…). Onest vorbind, am realizat că îmi lipsește scriitura. Cu ajutorul Cameliei Burcioiu, uite că am mai scos o carte și mi-a venit din nou cheful să fac acest lucru. Cred că suntem pe o direcție în care cartea de modă începe să devină importantă în România, iar această colecție, <<Se poartă cartea>>, poate să genereze o mică revoluție, pentru că, da, nu avem cărți de modă. E foarte ciudat, avem facultăți de modă, avem industrie, avem festivaluri de modă, dar cartea de modă este inexistentă”, a declarat Ovidiu Buta.
În această carte, stilistul internațional de origine română a creionat cu ironie și fără prejudecăți tabloul uneia dintre cele mai fascinante industrii din lume.
„Ovidiu este cel mai relaxat stilist pe care l-am cunoscut, nu dă definiții, nu interzice nimic și experimentează foarte mult, un stilist care își asumă să provoace, în moduri total neconvenționale”, a mărturisit Irina Schrotter, prezentă și la lansarea de la la Bookfest a volumului lui Ovidiu Buta.
Revenind la „O nouă victimă a modei”, aflăm de la Editura Paralela 45 că Ovidiu Buta ne oferă în acest volum cheia de descifrare a felului în care se împletesc destinele unor mari creatori de modă din România și din lume cu un segment de istorie intim legat de felul în care ne percepem individualitatea, într-o epocă în care aparența tinde, deseori, să preceadă esența. Ce au în comun Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier, Miuccia Prada, Yves Saint Laurent, Stella McCartney, Tom Ford, Doina Levintza și Dan Coma? Iată o întrebare la care sigur veți găsi un răspuns citind această carte.
„La o privire superficială, lumea modei seamănă cu un cocktail îmbietor de fete frumoase, designeri cu personalități puternice, excentrici (mai mult sau mai puțin autentici), fashion victims și, nu în ultimul rând, haine. Ce se ascunde în culise însă puțin știu și încă și mai puțini au curajul să vorbească despre acest subiect” – Ovidiu Buta.
Topul vânzărilor Editurii Paralela 45 la Bookfest 2024
1. „O nouă victimă a modei” de Ovidiu Buta
2. „Garderoba”, antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure
3. „Samson și Nadejda” de Andrei Kurkov
4. „Retroversiuni: blocaje” antologie editată de Cristina Ispas și Victor Cobuz
5. „Ochiul lupului”, bandă desenată de Mathieu Sapin, după un roman de Daniel Pennac
6. „Cea de-a treia ușă. Mentalitatea succesului”, Alex Banayan
7. „Sunt liniștită, mi-e frică”, de Ștefania Mihalache, cu ilustrații de Laurențiu Midvichi
8. „Rugați-vă neîncetat”, de Patrick Laude
9. „Genunea de foc”, de Irina Tweedie
10. „Exams made simple. Culegere de exerciţii pentru admiterea în clasa a V-a cu program intensiv engleză”, de Florin Radu Borteș
11. „Start pentru succes la Evaluarea Națională! Limba și literatura română” de Mihaela Doboș și Mona Coțofan
12. „Matematică. Teste recapitulative din materia claselor V-VII”, de Anton Negrilă și Maria Negrilă