Acasă Sanatate S-a dat startul achiziției de echipamente, aparatură medicală și dezinfectanți pentru “Consolidarea...

S-a dat startul achiziției de echipamente, aparatură medicală și dezinfectanți pentru “Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare cauzată de COVID-19 în cadrul SJU Pitești”

821
0

Încă un progres pentru cea mai mare și importantă unitate spitalicească din judeţ! A fost lansată procedura de achiziție publică pentru echipamente, aparatură medicală si dezinfectanți, în cadrul proiectului Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP).

Iată ce se arată în comunicatul de presă al unității:

Mai mult, o parte din aparatura medicală a fost deja achiziționată. La fel și în cazul dezinfectanților. Pentru acest proiect nu au fost achiziționate servicii de consultanță. Cu toate acestea, Spitalul Județean de Urgență Pitești a reușit să obțină finanțare europeană, în valoare de 42,445,108.79 lei, sumă care va fi investită pentru a completa dotările existente, absolut necesare managementului pacienților COVID-19, obținându-se 98 de puncte din totalul de 100. Totul este posibil “datorită eforturilor personalului implicat, sustinut și motivat în fiecare moment de către managerul instituției, doamna consilier juridic Molfea Adriana. Astfel, unitatea va fi dotată cu dezinfectanți, echipamente de protecție și, cel mai important, aparatură de înaltă performanță: aparatură monitorizare hemodinamică avansată, aparatură încălzire plasmă, aparatură ventilație mecanică pentru transport, aparat digital fix pentru radiodiagnostic cu doi detectori, toate acestea fiind necesare în tratarea și diagnosticarea pacienților Covid -19 din cadrul SJUP. Multe dintre echipamentele ce au fost sau urmează să fie achiziționate vor spori accesul pacientilor la serviciile necesare. De asemenea, spitalul va fi dotat cu echipamente care să permită lărgirea gamei de investigații si proceduri în conformitate cu necesitățile diverselor categorii de pacienți. Aceste dotări vor duce la creșterea nivelului de siguranță al personalului spitalului, reducând numărul de îmbolnăviri în rândul acestora. Vor fi identificate și izolate din timp cazurile de infectie cu virusul SARS-Cov -19, chiar și în cazul pacienților asimptomatici.

La nivelul pacienților infectați cu virusul SARS-cov-2, achiziționarea de echipamente de monitorizare, tartare și evaluare va duce la identificarea din timp a complicațiilor ce pot apărea ca urmare a bolii, iar echipamentele necesare tratamentului vor crește rata de însănătoșire concurând astfel la gestionarea mai eficientă a cazurilor si reducerea mortalității în rândul pacienților COVID-19. La nivelul populației generale, echipanentele de testare vor permite identificarea și izolarea la timp a pacientilor Covid precum și determinarea încărcăturii virale înainte de externare, ceea ce va proteja populația generală respingând răspândirea virusului. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, va acorda finanțarea nerambursabilă Spitalului Județean de Urgență Pitești conform graficului de plăti stabilit prin contractul de finanțare, în mai multe tranșe. Acest proiect se va derula până la sfârșitul anului 2021. Până în prezent, au fost încheiate contracte de furnizare pentru: 50 de unități complete pacient cu monitorizare continuă și tratament, o masă endoscopie,10 aparate hemodializă, 5 unități sterilizare electrică a aerului, o platformă electrochirurgicală multidisciplinară cu unitate argon cart și accesorii pentru chirurgie deschisă și laparoscopică, dar și pentru 8 incubatoare. Reamintim că aceste fonduri europene au fost accesate din dorința de a continua lupta cu virusul SARS-CoV -2 și de a crește capacitatea instituției de a răspunde în timp util și eficient la criza Covid-19, prin asigurarea dotărilor necesare managementului pacienților infectați și restrângerii răspândirii noului coronavirus în rândul personalului angajat și al pacienților non-covid.

“Au fost multe etape, toate parcurse cu foarte multe emoții. După ce am trecut de faza precontractuală, cererea depusă către Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) fiind admisă cu punctaj foarte mare, în urma evaluării administrative, tehnice și financiare, a urmat semnarea proiectului, o zi de neuitat. A fost greu, dar știam că ambiția, cunoștințele și dorința de a veni și mai mult în sprijinul bolnavilor și al angajaților unității ne vor conduce spre reușită, chiar și fără susținerea unei echipe de consultanță în ceea ce privește redactarea proiectului. Cu cei 4-5 colegi pe care i-am impulsionat în permanență am ajuns în acest punct. Fericirea e și mai mare când mă gândesc că vorbim despre cel mai mare proiect cu finanţare europeană accesat vreodată de SJUP, un adevărat punct de sprijin, în vremuri fără precedent. Cu aceste dotări vom trata, la nivel înalt, bolnavii, fără să ne facem griji, cel puțin în privința materialelor și aparaturii, pentru ce o să urmeze”, a precizat managerul SJUP, c.j. Molfea Adriana.