Mirosuri insuportabile de la gunoaie arse, deșeuri aruncate pe câmp, sticlă, plastic, hârtie și metal colectate de-a valma în tomberoane dedicate sau, și mai rău, amestecate, adesea, la ridicare. E o realitate pe care o vezi frecvent în Argeș și în multe alte județe din țară. Nu în toate însă.
Județul care reciclează 30% din gunoi
Bihorul este unul dintre puținele județe din țară cu un SMID funcțional, ba care chiar dă roade: în numai un an de la implementare, rata de reciclare în județ a ajuns la 30%. Mare pentru România, dar totuși mică pentru Europa, așa că autoritățile județene pregătesc reguli și mai stricte.
Ce a însemnat SMID, concret, pentru bihoreni? O schimbare radicală a felului în care privesc deșeurile.
„Nu-mi pare greu să colectez selectiv, de ce să fie? E mai bine așa, nu mai arunci gunoaiele pe Criș, și-așa sunt acolo destule”, a declarat un pensionar din Șuncuiuș, Gyongy Francisc, la un an de la momentul în care autoritățile din Bihor au implement și în mediul rural un sistem menit să crească gradul de reciclare a deșeurilor.
„Eu cred că era mai bine înainte, cu un singur tomberon, nu prea am timp să selectez. Dacă tot plătim contractul ăsta, ar fi de preferat să fie și cum vrem noi”, a spus Ioana Rus (foto), din aceeași comună bihoreană.
„La mine în familie se strânge totul separat. Ideea e bună, dar din păcate mulți n-o respectă. Deși este indicat pe pubele, am văzut că mulți bagă sticle la plastic sau invers”, a explicat Alexandru Covaci, din Vadu Crișului.
Articolul integral, în PressHUB!