Anomaliile congenitale reprezintă cauza cea mai des întâlnită de deces la făt, dar și în primul an după naștere. Detectarea la timp a acestora poate reprezenta salvarea unei vieți, iar o interpretare corectă a diagnosticului permite o discuție detaliată cu părinții cu privire la prognostic și la viitor.
În momentul de față, există aproape o șansă din trei ca diagnosticul pentru anomaliile congenitale pus înainte de naștere să fie greșit. Pentru a îmbunătăți radical situația, o echipă de cercetători de la Departamentul de Informatică din cadrul Universității din Craiova și-a propus să folosească Inteligența Artificială (AI) pentru a dezvolta un sistem specializat bazat pe Deep Learning și învățare statistică.
Scopul principal al proiectului PARADISE, finanțat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este implementarea directă a sistemului în practica medicală și, evident, salvarea vieții fătului.
Experiența personală care aduce schimbarea pentru mai mulți
PRESShub a discutat cu conf. univ. dr. Smaranda Belciug, directorul proiectului, și cu dr. Dominic Iliescu, medic ginecolog, șeful Secției 2 de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova, despre rezultatele obținute în cadrul proiectului, despre obstacolele care au apărut și cum au fost depășite, dar mai ales cum va fi implementat în spitale.
Continuarea, în PRESShub!
Sursă foto: PRESShub