Acasă Editorial EDITORIAL: Autostrada Morgana

EDITORIAL: Autostrada Morgana

336
0

Mai țineți minte, de la școala primară sau de prin lecturile cu iz științific, ce e aceea Fata Morgana? Sau vă mai amintiți de filmul cu același nume din perioada comunistă? Este vorba despre un fenomen optic care are loc uneori la mare, și care ne arată tot felul de imagini de vis, castele sau alte asemenea construcții minunate care, însă, nu există în realitate. Ei bine, mie, ca român care trăiește departe de țara lui, acest fenomen îmi vine în minte ori de câte ori citesc știri despre Autostrada Pitești-Sibiu.

Ani de-a rândul a fost doar o promisiune mult prea des repetată și rămasă doar la acel stadiu. Anul trecut, promisiunea respectivă a început, timid, să se transforme în realitate, printr-un proces care amenință însă să dureze încă mulți ani de-acum încolo. Avem niște contracte semnate, avem și banii asigurați din fonduri europene, ba chiar au și început lucrările pe ici, pe colo. Dar senzația pe care-o am de o grămadă de ani, în special de când am făcut prima dată drumul lung și obositor din vestul Europei până spre orașul care mi-a fost multă vreme casă, tot se încăpățânează să rămână puternică. Iar articole precum cel apărut recent în Adevărul, care prezintă unul din motivele pentru care lucrările la autostrada cu pricina întârzie, pentru a nu știu câta oară, nu-mi stimulează optimismul. Mai ales că, și de data asta, este vorba despre eterna și fascinanta birocrație românească, care, de această dată, împiedică progresul la tronsonul Pitești-Curtea de Argeș pentru că trei primari din comunele de pe traseu nu au identificat persoanele care urmează să fie despăgubite.
Cu alte cuvinte, respectivii conducători de comune, unii în funcție din mileniul trecut, nu au avut timp, în toți anii ăștia de când se tot fac și desfac proiecte, studii de fezabilitate și prefezabilitate, să afle, instituțional vorbind, care sunt locuitorii care își vor pierde o parte din pământ pentru a face loc autostrăzii.
Firește, odată ce prefectul de Argeș a făcut un pic de scandal, primarii s-au angajat că-și vor face treaba. Mă rog, poate se vor și ține de cuvânt, chiar dacă eu, unul, să fiu în locul doamnei prefect, nu mi-aș face prea mari iluzii în ceea ce privește rapiditatea rezolvării situației. Pentru că, așa cum o demonstrează această întâmplare, cea mai recentă dintre cele care au întârziat și întârzie această autostradă, principalul motiv pentru care Autostrada Pitești-Sibiu poate fi considerată încă Autostrada Morgana este legat de interminabila birocrație românească, cea care pune în dificultate nu neapărat drumurile mele și-ale celor ca mine către inima țării noastre, ci supraviețuirea economică a unei întregi zone, în care activează cel mai important exportator al României, uzina de automobile de la Mioveni. De data asta, autostrada s-a împiedicat în trei primari de comună din Argeș. Dar cine poate spune cu certitudine care va fi obstacolul de mâine?  

Adrian Vasiliu are peste 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 1995, iar de atunci a lucrat atât în presa audiovizuală (locală și națională), cât și în cea scrisă. Din 2012 lucrează în cadrul instituțiilor UE, continuând însă colaborarea cu presa locală argeșeană.

Articolul precedentVIDEO Celulă de criză la Primăria Brașov după ninsorile de miercuri. ”Aveau obligația să deszăpezească”
Articolul următorARGEȘ: Peste 100 de noi cazuri COVID-19. În ședința CJSU de astăzi se decid viitoare noi restricții