Acasă Sanatate De ce a revenit epidemia de rujeolă. Cum îți protejezi copilul

De ce a revenit epidemia de rujeolă. Cum îți protejezi copilul

342
0

De ce a revenit epidemia de rujeolă. Ministerul Sănătății a declarat au fost înregistrate 2.000 de cazuri în 29 de județe, iar numărul de îmbolnăviri continuă să crească, pentru că gradul de vaccinare cu vaccinul ROR a scăzut la copii.

PRESShub a vrut să afle cum interpretează medicii decizia Ministerului Sănătății, dar mai ales ce trebuie să facă părinții în această situație și cum pot fi convinși să-i vaccineze, pentru a-i proteja pe ai lor și pe ceilalți copii.

Virusul rujeolei se răspândește foarte ușor

De ce a revenit epidemia de rujeolă. Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat că s-a ajung în această situație din cauza neîncrederii oamenilor în vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei.

„Lipsa de protecție la nivelul populației prin vaccinare și din păcate discuțiile legate de vaccinare în general, nu doar pentru Sars Cov 2 înseamnă o neîncredere din partea populației.

Lipsa de vaccinare duce la astfel de situații. Când vorbim de rujeolă este o boală cu un risc totuși real de a duce, din punct de vedere epidemiologic, și la epidemie. Se poate întâmpla și în anii următori. Cât timp nu avem protecție prin vaccinare, riscul există”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

Citește și: Infracțiunile financiare sunt pedepsite drastic în China, pentru că doar partidul trebuie să aibă bani

În plus, prof. univ. Dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie (SRE), atrage atenția asupra faptului că virusul care provoacă rujeolă este foarte contagios.

„Virusul rujeolic prinde receptiv indiferent de vârstă. Dacă rujeola este prezentă într-o colectivitate de 10 persoane și 9 sunt receptive, toate acestea 9 se vor îmbolnăvi. Deci receptivitatea este de 95%, ca să fim mai clari. Asta înseamnă că virusul este unul foarte contagios.

La noi este problema cu acoperirea vaccinală, care a scăzut progresiv în utlimii ani până s-a ajuns la un nivel îngrijorător pentru mai multe vaccinuri din programul național de imunizări.

În condițiilea acestea în care acoperirea vaccinală la copii este scăzută, în condițiile în care avem de-aface cu un virus foarte contagios, în condițiile în care suntem în sezonul de iarnă care este sezonul rece și este cel propice pentru dezvoltarea infecției este normal ca infecția să reapară, chiar dacă a fost o epidemie nu cu mult timp în urmă”, a precizat dr. Emilian Popovici, pentru PRESShub.

Cum se pot întoarce românii către vaccin. Fără politizare

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a menționat că soluția prin care statul ar putea crește numărul persoanelor care se vaccinează pe ei și pe copiii lor este o campanie de informare constantă.

„Trebuie făcută o informare permanentă și nu o informare în salturi. Trebuie făcută zilnic această informare, pe tot parcursul anului. Medicii de familie trebuie să le vorbească părinților nu numai când urmează vaccinarea, ci cu ocazia fiecărui control.

Trebuie să le vorbească părinților despre beneficiile vaccinurilor, cu dovezi, pentru ca oamenii să aibă încredere în vaccinuri. După aceea o să aibă încredere și în cei care recomandă vaccinarea”.

Doctorul Adiran Marinescu crede că această problemă nu se va rezolva foarte curând, însă arată că trebuie văzut motivul care a dus la scăderea neîncrederii oamenilor în vaccinare, anume politizarea.

„Este foarte greu să o rezolve peste noapte. Se pot face multe lucruri și la nivel de campanii de conștientizare, campanii efective de vaccinare, campanii prin intermediul medicilor, că este vorba de medici de familie, că e vorba de alți medici.

Cred că pe lângă toate lucrurile aceastea, ar trebui să ne gândim care a fost principala cauză care a accentuat această situație în pandemie și anume, politizarea.

În momentul în care politicul intervine și primordială nu este partea medicală, există acest risc. Aveți răspunsul cam ce ar trebui să facem, dar nu se va întâmpla mâine. Probabil, dacă facem ceea ce trebuie, vom vedea în 5 ani sau chiar mai mul o schimbare în direcția bună”, a arătat Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu explică faptul că toate vaccinurile sunt importante, pentru că au ca scop să prevină anumite boli care pot să provoace probleme serioase.

„Toate vacinurile sunt importante pentru că ele au plecat de la ideea de a preveni boli infecțioase care pot fi probleme serioase pentru sănătatea publică. Rujeola este o boală care se transmite cu ușurință și care determină la copii și la adulții tineri forme de boală care pot presupune complicații cu internare, cu forme care pot fi severe.

Pacienții pot ajunge și la terapie intensivă, se poate ajunge și la decese. Este adevărat că, în momentul de față, nu avem niciun deces, dar riscul de a avea un produs nefavorabil există”.

De ce a revenit epidemia de rujeolă și care sunt riscurile

De aceași părere este și profesorul Emilian Popovici. Acesta arată că rujeola are complicații serioare precum otita care poată să ducă la pierderea auziului, pneumonia, encefalita și chiar decesul.

„Vaccinurile, în general, sunt singurul mijloc de prevenție care oferă o protecție direcționată. Este important să ne vaccinăm pentru a fi protejat față de o boală care poate genera complicații și nu orice fel de complicații. Trebuie avut în vedere că rujeola poate să ducă la otită care apare la 1 din 10 copii cu rujeolă. Această otită poate determina pierderea permanentă a uzului.

Pe lângă aceste complicații frecvente, sunt complicațiile severe. Aici vorbim de pneumonie care apare la unul din 20 de copii cu rujeolă.

După aceea putem să discutăm de encefalită, care este o complicație deja cu adevărat gravă, care apare la 1 din 1000 de copii cu rujeolă și care poate să dea sechele, care poate să se lase cu surzenie sau chiar cu retard mental. De asemenea, se înregistrează la rujeolă aproximativ 1 sau 2 decese la 1000 de copii bolnavi”.

Ambii medici specialiști dau asigurări că vaccinul ROR este unul foarte sigur și care prezintă reacții adverse minime.

„Este fără discuție un vaccin sigur. Acum sigur că în medicină nu este nimic 100%, dar dacă eu voi spune „vaccin sigur” cineva va spune că nu trebuie să existe nicio reacție adversă. Nu!

Reacții adverse minime și foarte rare pot să existe. Este un produs sigur, este un produs testat. Oricine poate să ia în calcul că date despre acest vaccin există de foarte mult timp”, a menționat dr. Adiran Marinescu.

Continuarea, în PressHub!

FOTO (ilustrativ) Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central