Polițiștii din cadrul Secției Rurale Rucăr au depistat joi doi conducători autocare transportau material lemnos pe drumurile publice fără documente legale de proveniență și transport. Este vorba de un bărbat de 31 de ani, din Valea Mare Pravăț, care conducea o autoutilitară pe DN 72A, pe raza localității Stoenești, având încărcat material lemnos și de un bărbat de 76 de ani, din comuna Malu cu Flori, județul Dâmbovița, care conducea un tractor cu remorcă pe DN 72A, pe raza localității Stoenești, având încărcat material lemnos.
“În ambele situații, conducătorii auto nu au putut prezenta documente legale de provenineță și însoțire a transportului.
Cantitățile de material lemnos au fost evaluate de un specialist silvic, stabilindu-se că autoutilitara era încărcată cu 1,3 mc material lemnos.
Pentru celălalt autovehicul s-a stabilit că transporta 2,3 mc material lemnos, de esență rășinoase.
În ambele situații, conducătorii auto au fost sancționați contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei fiecare, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, iar materialul lemnos a fost confiscate și predat reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung”, precizează IPJ Argeș.
Practic, un “tun” de nici 4 metri cubi de lemne… Dar bine că au fost prinși, că – nu-i așa! -tot hoți se numesc și cei care fură en gros, și cei care fură en detail.
Tot joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rucăr au depistat un bărbat de 28 de ani, din Dragoslavele, care conducea o autoutilitară pe DN 72A, cu care transporta material lemnos fără documente legale de proveniență și transport.
Cantitatea de material lemnos a fost evaluată de un specialist silvic la 1,7 mc, de esenţă răşinoase. Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul a fost sanctionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscate și predat reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung.
Și polițiștii din Hârtiești au depistat un bărbat de 44 de ani, din Dragoslavele, care a tăiat, fără respectarea regimului silvic, 7 arbori de pe un teren din afara Fondului Forestier.
În urma verificărilor efectuate împreună cu specialiștii silvici, s-a stabilit că materialul lemnos rezultat în urma tăierii are 0,96 mc, esența arborilor fiind salcâm. Bărbatul a fost amendat cu 500 de lei.
Vorbim de ceea ce, în limbaj popular, s-ar numi “găinării”. Mega – furturile de lemne la nivel de județ sunt însă altă poveste, din care auzim doar ocazional pasaje și pe care o vom anima când vechilor dosare de genul “Cheresteaua I” sau “Cheresteaua II” li se vor adăuga și altele la fel de ample.
Foto: descriptiv (IPJ Argeș)