Acasă BANI EUROPENI Gunoiul piteștenilor, între aruncarea pe geam, colectarea selectivă și ridicarea la grămadă....

Gunoiul piteștenilor, între aruncarea pe geam, colectarea selectivă și ridicarea la grămadă. De la măsuri motivaționale halucinante la achiziții controversate

1212
0

În Pitești, gestiunea directă a serviciului de salubrizare pentru activitățile de colectare separată și transport separat al deșeurilor menajere și al deșeurilor de la firme și instituții a fost delegată firmei Salubritate 2000 S.A., aflată în subordinea Consiliului Local. Cât de selectivă e, în realitate, gestionarea gunoiului în oraș e greu de spus.


La începutul anului trecut (prin H.C.L. nr.40/28.01.2020), a fost aprobată instituirea taxei de salubrizare în municipiul Pitești, ca plată efectuată de utilizatori pentru contravaloarea serviciului de salubrizare, iar câteva luni mai târziu (prin H.C.L. nr.147/29.04.2020, cu modificările și completările ulterioare) a fost aprobat și Regulamentul de stabilire și încasare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare – utilizatori casnici persoane fizice – care beneficiază de activități specifice serviciului de salubrizare pentru deșeurile generate în municipiul Pitești.

În toamna aceluiași an gestiunea directă a serviciului de salubrizare a fost delegată unei firme subordonate Consiliului Local al Municipiului Pitești, după ce ADI SERVSAL, asociația care gestiona, anterior, acest serviciu, aflată în litigiu cu Primăria Pitești, n-a mai primit mandat de prelungire a contractelor în municipiul reședință de județ.

„Prin H.C.L. nr.319/17.09.2020, cu modificările și completările ulterioare, s-a aprobat delegarea gestiunii directe a serviciului de salubrizare pentru activitățile de colectare separată și transpor separat al deșeurilor menajere și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori și de colectare și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora în municipiul Pitești, către S.C. Salubritate 2000 S.A., respectiv s-au aprobat contractul de delegare a gestiunii directe a serviciului public de salubrizare și tarifele practicate de către S.C. Salubritate 2000 S.A. pentru activitățile de salubrizare în Municipiul Pitești, potrivit fișelor de fundamentare prevăzute ca anexe la HC.L. nr.519/2020 și la contractul de delegare”, precizează Primăria Pitești într-un răspuns transmis redacției PressHub.

Prin aceeași hotărâre a fost aprobat și nivelul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici pentru gestionarea deșeurilor municipale colectate separat, la 11 lei/persoană/lună, respectiv tariful de salubrizare pentru gestionarea deșeurilor reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă la nivelul de 254,55 lei/tonă, exclusiv TVA, respectiv 302,81 lei/tonă, inclusiv TVA.

„Plata contravalorii prestațiilor pentru gestionarea deșeurilor menajere se face în baza facturii emise de operator până la data de 15 ale lunii următoare pentru prestațiile din luna anterioară corespunzătoare colectării, tratării și eliminării deșeurilor menajere colectate separat pentru numărul de persoane care datorează taxa de salubrizare, dar nu mai mult de 140.000 de persoane”, mai precizează, în răspunsul transmis redacției PressHub, de Primăria Pitești.

Aberația legalizată în CL Pitești

Introducerea taxei de salubrizare anunțate în 2020 s-a făcut cu instituirea obligaţiei depunerii unei declaraţii cu privire la numărul membrilor familiei, cu menţiunea expresă, stipulată într-un anunţ postat pe site-ul Primăriei Piteşti, că în cazul nedepunerii declaraţiei până la data de 30.09.2020, inclusiv, obligaţia de plată se va stabili din oficiu, pe baza estimării unui număr de şapte persoane.

Procedura halucinantă de estimare a unui număr de şapte persoane pentru familiile care nu depun declarația a fost votată de aleşii locali ai precentului mandat (o parte dintre ei, acum, la un nou mandat), care au considerat că o estimare mai aproape de realitate, de trei persoane, spre exemplu, i-ar avantaja pe cei cu familii mai numeroase, care nu ar veni să depună declaraţii căci, ipotetic, ar prefera să fie taxaţi pentru maximum trei persoane, chiar dacă familiile lor au mai mulţi membri.

Taxarea automată pentru şapte membri a produs, în toamna anului trecut, în plină pandemie, îmbulzeli la ghişeele Primăriei Pitești. Oamenii au dat năvală să declare numărul real de persoane, ca să n-ajungă să fie suprataxaţi. Cei care n-au ajuns să facă asta au fost surprinși când au primit, prin poştă, deciziile de impunere. Persoane singure sau familii cu doi sau trei membri s-au trezit taxate cât pentru şapte oameni.

Iar municipalitatea a făcut și încasări în baza halucinantelor decizii. Piteștenii le-au arătat, ulterior, obrazul celor care au votat măsura.

„Aș vrea să știu cum s-a ajuns la cifra de şapte persoane într-o gospodărie! Câţi dintre cei care au votat şi, astfel, legalizat acest furt din banii contribuabililor au în gospodăria proprie şapte persoane? Coşul zilnic pentru o familie este calculat tot pentru şapte persoane? Celor care au votat asemenea mizerie ar trebui să le fie ruşine!”, a fost unul dintre mesajele online transmise de piteșteni.

După învestirea noului Consiliu Local în urma alegerilor locale din septembrie 2020 s-a încercat o reparare a situației odată cu prelungirea termenului de depunere a declarațiilor.

„Dacă s-a plătit pentru şapte persoane, se restituie/compensează diferenţa de taxă!”, anunța Primăria Piteşti.

Totuși, CL Pitești s-a trezit chemat în instanță pentru această aberație edilitară. Pe 16 septembrie 2021 a fost un prim termen în procesul pe care un ziarist din Pitești l-a intentat Consiliului Local Pitești cu privire la H.C.L. nr. 197 din 25.06.2020, prin care s-a introdus impunerea din oficiu pentru șapte persoane/locuință a proprietarilor care nu depun la timp declarația privind numărul de persoane care locuiesc într-o proprietate.

„Deși au fost multe plângeri făcute de cetățeni, primarul, prin aparatul de specialitate, nu a venit încă cu o propunere în actualul mandat 2020-2024 care să fie supusă la vot și care să corecteze această situație absurdă”, explica, tot în septembrie, Grupul consilierilor locali PNL USR PLUS Pitesti.

Proiectul „Containerele îngropate” a-nceput cu stângul

Un mediatizat proiect, în valoare de 5.084.415,42 lei, anunţat în mandatul fostului primar al Piteştiului, Cornel Ionică (PSD), anunța însă trecerea la un nou sistem de colectare a gunoiului menajer în Piteşti. În aprilie 2019 era semnat contractul pentru achiziţionarea primului lot de 67 de containere îngropate (şi a unui utilaj de ridicare a acestora. Proiectul promitea montarea unor astfel de recipiente pe 22 de platforme de gunoi din trei cartiere piteştene. Proiectul a fost încheiat în luna noiembrie a anului 2020, iar în decembrie a fost făcută şi recepţia maşinii de ridicare a containerelor, aprobată în Consiliul Local în decembrie 2020.

La începutul acestui an însă s-a constatat câ în containerele abia montate plouă de-a binelea, așa că municipalitatea a mai amânat darea lor în folosință, explicând că la mijloc ar fi vorba de ”disfuncţionalităţi imputate firmei care a efectuat execuţia acestui proiect”, și că lucrarea este în garanţie, iar problema va fi remediată.

Cum s-a rupt un utilaj de 350.000 de euro

La scurt timp, în primăvara acestui an, a cedat și utilajul care trebuia să ridice containerele, pe care s-au cheltuit 350.000 de euro. Un tronson al braţului de ridicare s-a fisurat, pur și simplu, iar unor consilieri locali le-a trezit suspiciunea că maşina n-ar fi fost una pentru containere îngropate. Primăria Piteşti a recunoscut că maşina pentru ridicat containere are probleme tehnice, dar a dat asigurări că și acestea vor fi remediate pentru că și utilajul este în funcțiune.

Treptat, containerele au început să fie date în folosință, dar a apărut o altă problemă: reticența piteștenilor la costisitoarea inovație. În imaginile surprinse de Primăra Pitești, în martie 2021, în Zona blocurilor C1 și D2 Războieni arată că gunoiul e depozitat aiurea la doar 5 m distanță de containere îngropate care stau goale.

„Prin apăsarea pedalei atașate, vă asigurăm, containerul se va deschide, iar gunoiul menajer (nu și alte tipuri de deșeuri – voluminoase, electrocasnice etc) va fi depozitat cu succes în interiorul acestuia. Prin urmare, la o pedală distanță, aveți opțiunea unui aer mai sănătos și a unei zone curate lângă locuința dumneavoastră, în locul celei insalubre”, explica, atunci, Primăria Pitești.

Pe măsura punerii în funcțiune a containerelor îngropate, Primăria a început să renunțe, în zonele vizate, la vechile platforme. Cel mai recent s-a întâmplat în octombrie 2021, când Primăria a dispus desființarea platformelor de colectare a deșeurilor municipale din cartierul Craiovei, blocurile 9, 10 și 11, începând cu data de 11.10.2021, tocmai ca urmare a înființării platformei de colectare prevăzută cu noile containere îngropate, situată în parcarea din fața terenului de sport “Aripi”.

Colectarea asta selectivă e o gluma!”

Containerele îngropate achiziționate prin contractul de peste 5 milioane de lei nu acoperă însă decât câteva zone (trei catiere piteștene).

Pentru gospodăriile individuale din Municipiul Piteşti, municipalitatea a stabilit un grafic săptămânal de ridicare a deşeurilor MENAJERE (fracţie umedă) şi RECICLABILE (fracţie uscată – hârtie/carton, plastic/metal).

„Deșeurile reciclabile din hărtie/carton, plastic/metal și sticlă pot fi aduse și în centrul de colectare a deșeurilor situat în Pitești, str. Dârzu (fostă Caporal Dogaru), nr. 12C sau în punctul de depozitare temporară din Târgul din Vale, nr. 25”, le reamintea piteștenilor, pe Facebook, în data de 14 octombrie 2021, Primăria Municipiului Pitești.

„Colectarea asta selectivă e o gluma! Puneți colectoare peste tot, oamenii nu vor veni într-o singură locație niciodată, vremurile alea au apus! Nu vor veni să pună un carton și două sticle în nu știu ce locație care nu e în drumul lor”, scria, într-un comentariu la postarea Primăriei Pitești, o piteșteancă (Andreea A.)

În restul zonelor (de blocuri), piteștenii duc gunoiul la tomberoane, majoritatea adaptate colectării selective. Dacă arunci o privire în aceste zone, intenția piteștenilor de colectare selectivă se vede. Cel puțin, în recipientele destinate deșeurilor reciclabile, unii chiar se străduiesc să pună separat plasticul, hârtia, sticla și metalul. Alții, nu. Din nefericire, chiar și acolo unde există bună intenție, lucrurile nu stau cum ar trebui.

Pentru ce să colectăm selectiv, ca să colecteze firmele din subordine <<la gramada?>>”

Cea mai frustrantă pentru piteștenii care vor să colecteze selectiv este situația în care reciclabilele (sticla/cartonul, metalul/plasticul), puse selectiv în pubelele de lângă blocuri sunt ridicte la grămadă sau, și mai rău, împreună cu gunoiul menajer, așa cum i s-a semnalat Primăriei Pitești.

„Pentru ce sa colectăm selectiv, ca să colecteze firmele din subordine <<la gramadă>>? Poate raspundeți și situației pe care am sesizat-o, cu privire la vehiculul AG 95 PIT în zona Școlii nr 10 și teren San Siro, care, duminica trecută, în mașina aferentă deșeurilor menajere punea și cartonul reciclat”, a comentat, la aceeași postare, Ileana Florentina Botea.

E bătaie de joc pentru noi cei care chiar încercam să colectam selectiv”

Contactată de PressHub, piteșteanca a relatat situația.

„Sunt două zone de colectare deșeuri. Stând cu copilul să <<admire>> mașina de gunoi, am constatat cu stupoare că în mașina de colectare deșeuri menajere, aceea mașină care preia containerele <<mai noi>>, cu clapetă, pe laterala mașinii încărcau și pubele din plastic cu carton/hârtie. În prima fază, am crezut că nu văd bine… Nu mi-a venit să cred, acea pubela era plină cu carton.

Și ne-am dus și la următorul punct de colectare, lângă Sân Siro (un cunoscut teren de sport din zona Popa Șapcă) unde au făcut același lucru. L-am întrebat pe operatorul respectiv de ce fac asta. A explicat, cum nu se poate mai senin, că, <<daca sunt câteva cartoane le luăm noi, că nu mai vine cealaltă mașină>>, deși, repet, prima pubelă era plină <<cu vârf>>”, a mărturisit, pentru PressHub, Ileana Florentina Botea.

Femeia spune că a sesizat și Primăria Pitești cu privire la acest aspect:

Nu a răspuns nimeni. E bătaie de joc pentru noi cei care chiar încercăm să facem acest lucru: să colectăm selectiv”.

Ghenele interne nu sunt deloc adaptate”

Piteșteanca duce gunoiul selectat pe categorii de materiale reciclabile la platforma de lângă Școala generală 10 pentru că, spune ea, deși locatarii blocului turn în care locuiește au făcut sesizări în acest sens, nu s-a renunțat încă la colectarea deșeurilor la gramadă, în „subsolul” blocului. Practic a rămas împământenită în mai multe blocuri din Pitești, spre disperarea celor care se plâng mai ales de mirosul greu.

„Ghenele interne din blocurile turn nu sunt deloc adaptate și nu se asigură condițiile minime pentru colectare selectivă. Cu alte cuvinte, atâta vreme cât vor funcționa aceste ghene în blocurile turn, nu va exista nici o motivație pentru locatari să depună gunoiul selectiv în vederea reciclării”, mai spune, pentru PressHub, Ileana Florentina Botea.

Somați să părăsească locuința socială după ce au aruncat gunoiul de la balcon

La polul opus celor care vor să colecteze selectiv, dar sunt descurajați de astfel de situații, sunt cei care nici măcar nu se sinchisesc să ducă gunoiul la tomberon/ghenă. O familie dintr-un bloc social din Piteşti a fost somată, în primăvara acestui an, să părăsească locuința, după ce un membru al ei a fost surprins a treia oară aruncând gunoiul pe geam (foto).

Scenele au fost înregistrate de camerele de supraveghere ale Poliţiei Locale Piteşti, după ce, luni la rând, gunoiul a aterizat din balcon pe caldarâm.

Primăria a anunțat că Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului va cere, în instanţă, şi recuperarea sumei de 4.566 de lei, cât datorează municipalităţii Piteşti la chirie şi întreţinere respetiva familie și i-a avertizat pe cei care recurg la astfel de practici că Poliția Locală e cu ochii pe ei.

Piteștiul are și ghene cu ghirlande și pergole din bani europeni

Dincolo de toate aceastea, Piteștiul are și 25 de ghene de gunoi cu pergole din lemn de stejar și ghirlande luminoase, montate de jur împrejur, pentru care s-au cheltuit peste 200.000 lei, printr-un controversat “PROIECT URBAN – Reabilitare infrastructură urbană în Municipiul Piteşti”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul „Poli de Dezvoltare Urbană”.
 
Valoarea totală a proiectului a fost de 68.530.152,67 lei, contribuția proprie a municipalității în acest proiect ridicându-se la 5.523.913,88 lei.


Obiectivul general al proiectului a fost modernizarea şi reabilitarea infrastructurii urbane din municipiul Piteşti, prin creşterea accesibilităţii, îmbunătăţirea transportului public şi asigurarea condiţiilor bune de trafic, în scopul dezvoltării urbane integrate.
Proiectul și-a propus reabilitarea şi reconfigurarea, acolo unde a fost cazul, a tuturor spaţiilor aparţinând domeniului public al municipiului Piteşti existent în faţa sau între blocurile de locuinţe şi instituţiile publice, în zonele: Războieni, Exerciţiu, Teilor, Mărăşeşti, Smeurei, I. C. Brătianu (porţiunea până în Liceul Armand Călinescu) şi Calea Bucureşti, pe o suprafaţă de intervenţie de 35,60 hectare. Lucrările au constat în reabilitarea aleilor pietonale, aleilor carosabile, parcărilor, spaţiilor verzi, a locurilor de joacă, a mobilierului urban şi a locurilor de depozitare deşeuri menajere şi asimilabile acestora
”, explica, la finalizarea proiectului, în vara anului 2016, Primăria Pitești.

Banii din proiect care s-au dat pe structuri de lemn/pergole și ghirlande la ghenele de gunoi au fost argumentați de municipalitate prin „Necesitatea menţinerii aspectului urbanistic având în vedere zonele în care sunt amplasate şi realizarea unor perdele verzi din plante agăţătoare (iederă sau similare)“.

Plantele nu prea s-au agățat pe structurile de lemn și nici aspectul nu i-a dat pe spate pe piteșteni. Însuși fostul primar Cornel Ionică, care i-a succedat lui Tudor Pendiuc (edilul în mandatul căruia a demarat proiectul) le-a considerat drept lucruri care n-ar fi trebuit făcute.  
 
Dincolo de ghirlandele luminoase și stucturile de stejar considerate de mulți piteșteni inutile și costisitoare, proiectul este controversat mai ales prin faptul că a dus la dispariția a peste 9 hectare de spaţii verzi din Piteşti, în ciuda promisiunilor contrare făcute la prezentarea proiectului.

Serviciul de măturat, spălat, stropire și întreținerea căilor publice, în sarcina Salpitflor Green

Gestiunea serviciului public de salubrizare pentru activitățile privind: măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice și curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț a fost delegată, încă de acum trei ani (prin H.C.L. nr. 238/12.07.2018, cu modificările și completările ulterioare), către Societatea Salpitflor Green S.A, când a și fost semnat contractul de încheiat între Municipiul Pitești și respectiva societate comercială, aflată, de asemenea, sub autoritatea administraţiei publice locale.


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.