Acasă Cultura/Educatie Biblioteca Orășenească Topoloveni susține comunicarea, implicarea în proiecte și dezvoltarea identității tinerei...

Biblioteca Orășenească Topoloveni susține comunicarea, implicarea în proiecte și dezvoltarea identității tinerei generații

101
0

Cu pași repezi ne apropiem de începerea școlii, iar Biblioteca Orășenească Topoloveni, instituție a administrației publice locale, îi provoacă pe copiii și tinerii din oraș cu ultimele proiecte ale vacanței.

„Pană la începerea școlii, am zis să ne mai vedem la bibliotecă pentru a ne mai delecta cu ceva proiecte. Atât grupa de avansați, cât și grupa de începători și-au îndeplinit cu succes proiectele!”, a trasmis spre sfârșit de august, Biblioteca Orășenească Topoloveni.

REȚEAUA FETELOR NEÎNFRICATE

Unul dintre proiectele implementate cu succes în această vacanță la Topoloveni este REȚEAUA FETELOR NEÎNFRICATE

Este vorba despre un proiect al fundației Progress care sprijină dezvoltarea identității tinerei generații.

„Am învățat că oricât de conectați suntem la ce se întâmplă, trebuie să venim lângă tinerii noștri cu astfel de proiecte pentru a-i informa în plus, pentru a ne asigura că informația corectă și completă ajunge la ei, pentru a-i învață să comunice corect, pentru a-i ascultă când trebuie, pentru a le oferi îmbrățișări și pentru a-i asigura că cineva e lângă ei!”, a transmis Biblioteca Orășenească Topoloveni, instituție a administrației publice locale.

„Derulat prin biblioteci publice sau şcolare, proiectul completează parcursul educațional al fetelor cu informații cheie care nu sunt abordate la școală: educație pentru sănătate, căutarea identității, anxietate, comunicare asertivă, bullying, discriminare, cetățenie activă, independență financiară, meseriile viitorului, fake news și fact checking, încălzire globală, trafic de persoane și abuzuri sexuale asupra minorilor. Temele de discuție sunt prezentate de către specialiști în domeniu sub formă de podcasturi, iar noțiunile sunt fixate prin activități creative și jocuri”, spun inițiatorii proiectului.

Despre Biblioteca Orășenească Topoloveni

Biblioteca a fost organizată în anul 1952, în localul ce adăpostea și Casa de Cultură. După reorganizarea administrativă din anul 1968, Topoloveniul devine oraș, iar biblioteca este mutată într-o clădire nouă pe malul pârâului Cârcinov, într-un cadru natural, în parcul de vară.

În anul 1979, în urma unor ploi torențiale biblioteca a fost acoperită de apă și mâl fiind necesare pentru reconstituirea fondului donații ale unor biblioteci din București. Biblioteca a fost amplasată la etajul unei clădiri din vechea arhitectură unde a funcționat până în anul 1987, când a fost mutată la parterul blocului aflat în vecinătate.

Din 2007, biblioteca funcționează în complexul administrativ, alături de primărie. Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 120 mp, într-un cadru primitor,  cu mobilier nou şi un fond de carte de peste 15.000 de volume. Spaţiul se împarte în două săli, una pentru împrumutul de carte şi cealaltă cu rol expoziţional. De asemenea, fondul de carte este în continuă creștere ca urmare a donațiilor şi achiziţiei de carte nouă.

Biblioteca dispune și de calculatoare ce au ca scop contribuirea la creşterea gradului de acces la internet a locuitorilor oraşului şi nu numai, printr-un program ce redefineşte rolul bibliotecii publice care devine centru al comunităţii locale.

FOTO: Biblioteca Orășenească Topoloveni