Acasă Cultura/Educatie Decernarea diplomelor de fidelitate și spectacol de folclor, dans și muzică ușoară,...

Decernarea diplomelor de fidelitate și spectacol de folclor, dans și muzică ușoară, miercuri seara, la Zilele Orașului Topoloveni

162
0
Foto: Casa de Cultură Topoloveni
Foto: Casa de Cultură Topoloveni


Sunt Zilele Orașului Topoloveni, localitate care împlinește 603 ani de la prima atestare documentară.

Orașul Topoloveni, în haine de sărbătoare

Topoloveniul este, din 14 iunie, în sărbătoare.

Evenimentele dedicate împlinirii a 603 ani de la prima atestare documentară sunt organizate de Primăria Oraşului și Consiliul Local TOPOLOVENI, prin Casa de Cultură Pr. ION IONESCU.

După Colocviul bibliotecarilor și Festivalul Internațional de Muzică Coral DG Kiriac, organizate pe 14 iunie, după TOPOLOVENI SUMMER TOUR”, ediția a VIII – a, eveniment desfășurat pe 15 iunie, și CUPA TOPOLOVENI” la fotbal, desfășurată în zilele de 15 și 16 iunie, în această seară, de la ora 18.00, pe scena de la „ Târgul săptămânal”, începând cu ora 18:00, are loc decernarea de diplome de fidelitate cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, moment urmat de un spectacol așteptat de toate generațiile:

•Clasa de canto muzică ușoară – prof. Iuliana Radu

•Dans modern – Clubul Copiilor Topoloveni – prof. Marius Olaru

•Dans modern – prof. Ileana Florea

•Ansamblul folcloric „CIULEANDRA”.

SOLIŞTI:
✓BIANCA ŞTEFAN
✓IUSTINA OPREA
✓ NECȘOI TEODORA
✓ TEODOR NĂSTASE – vioară
✓DANIELA ŞERBAN
✓ANA MARIA IORGULESCU
✓ COSMIN ΤΟΜΑ
✓GEORGETA UNGUREANU
✓ DENISA PARVU
✓ CRISTI BENGULESCU
✓ RODICA OPRICAN
✓ VASIA OPREA
✓DIANA LICĂ
✓VERONICA LOZOVEANU
✓ADELINA ZANFIR
✓GABRIELA ARGEŞANU
✓GEORGE MARGINEANU
✓TONI FLORICEL – acordeon
✓HAIDUCII VLĂDICII
✓COSTANTIN și COSMIN GACIU
✔VLAD BILOUS

Acompaniamentul este asigurat de Orchestra de muzică populară ”DOINA ARGEȘULUI”, dirijor prof. dr. CĂTĂLIN IANCU. 

603 ani de atestare documentară a Topoloveniului

Cel mai vechi document îl constituie actul din 19 iunie 1421 prin care voievodul Radu Prasnaglava întăreşte Mânăstirilor Cozia şi Cotmeana toate daniile făcute de tatăl său Mircea: sate, bălţi, mori, vii, vămi şi ţigani.

Localitatea Topoloveni s-a format şi s-a dezvoltat într-o regiune naturală complexă, cu factori pedoclimatici favorabili vieţii şi activităţii umane, la întretăierea unor vechi drumuri comerciale şi căi de comunicaţie care asigurau multiple şi permanente legături între câmpie, deal şi munte, între Ţara Românească şi Transilvania, prin culoarul Rucăr-Bran şi defileul Oltului.

La început de secol al XIX-lea, în componenţa localităţii intrau doar satele: Inuri, Topoloveni şi Cârcinovul, care începuse să se dezvolte la drumul Piteştilor: Viţicheşti, Tigăneşti şi Valea Tătarului fiind sate separate.Localitatea Topoloveni are o climă temperat-continentală, de pădure. În lunile de iarnă nu se înregistrează temperaturi foarte scăzute sau viscole puternice, iar verile sunt mai puţin toride.

Flora şi fauna sunt foarte bogat reprezentate, fiind specifice tuturor zonelor de contact dintre deal şi luncă. Flora este reprezentată de către pădurea colinară, vegetaţia de silvostepă şi, azonal, de cea de luncă, iar fauna este caracteristică acestor zone de floră şi anume biotopului de pădure colinară şi, în cea mai mică măsură, celui de silvostepă.

Topoloveni s-a dezvoltat ca aşezare la “drumul mare al Piteştilor”, care a avut un rol important pentru dezvoltarea economică, socială, politică şi culturală a Munteniei în epocile medievală, modernă şi contemporană.

În 1810 la Topoloveni erau 24 de case, 53 de bărbaţi şi 38 de femei.

În 1956, comuna Topoloveni avea un total de 3904 locuitori. Până în anul 1968, când au început să se ridice actualele blocuri de locuinţe, pe ambele maluri ale pârâului Cârcinov şi numai în zona localităţii Topoloveni, se afla un zăvoi secular de plopi, cu un frumos parc.