Se apropie cea de-a VI-a ediție a Archangels Fest, eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Orașului Topoloveni și Consiliul Județean Argeș.
A VI-a ediție a Archangels Fest ia startul în data de 6 septembrie.
Programul ARCHANGELS FEST VI
6-8 septembrie 2024
✈️Aerodromul Topoloveni
🗓PROGRAM:
VINERI 6 septembrie:
OPEN DOORS – ora 14:00
Concerte, începând cu ora 18:00, TRIBUTE NIGHT:
➡️Opening: Nuanțe
➡️My Queen by Dan Helciug (Queen)
➡️The RO/CK (AC/DC)
➡️BLACK (Metallica/ special guest from Serbia)
__________
SÂMBĂTĂ 7 septembrie:
– Începând cu ora 10:00: ZBORURI cu avionul pentru participanți
– Ora 13:30: strângere PARADĂ MOTO (14:00 start paradă)
– Ora 14:30 Înscriere concursuri
– Ora 15:30: Concursuri cu premii
– Concerte, începând cu ora 18:00:
➡️Condorii Negri
➡️Altar
➡️Trooper
➡️VUNK
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Orașului Topoloveni și Consiliul Județean Argeș, este, pentru administrația locală, o ocazie de promovare a localității, Archangels Fest devenind, an de an, un prilej, pentru participanți, de a cunoaște istoria și atracțiile acestei localități.
Pentru cei care vor să descopere istoria și atracțiile Topolovenilor
Din punct de vedere istoric, urmărirea evoluţiei în timp a unei aşezări umane trebuie să pornească de la dovezi concludente, argumentate ştiinţific prin documente, mărturii, arhive şi memorii.
În acest mod se poate demonstra şi naşterea uneia dintre cele mai frumoase zone de pe teritoriul judeţului Argeş – Oraşul Topoloveni. Aceasta s-a dezvoltat pe locul unei vechi aşezări rurale, iar prima atestare documentară a zonei datează din anul 1421 şi a fost întocmită pe vremea lui Radu Prasnaglava, fiul lui Mircea cel Bătrân. După cinci secole şi jumătate, Topoloveni a fost declarat oraş. De atunci şi până în prezent a cunoscut o puternică dezvoltare atât din punct de vedere agrar, cât şi turistic.
Situat în partea centrală a României, în nord – vestul Munteniei, şi în două subunităţi morfostructurale, Piemontul Getic şi subunitatea colinară a Câmpiei Române, oraşul Topoloveni este preferat de turiştii care doresc să se recreeze tot în mediul urban, dar departe de factorii perturbatori. Pentru că în localitate se ajunge uşor, pe DN 7 Bucureşti – Piteşti, turiştii nu se sfiesc să viziteze zona de mai multe ori pe an.
De-a lungul timpului, au fost identificate proiecte de dezvoltare locală care au făcut şi continuă să facă obiectul unui portofoliu de oportunităţi pentru Topoloveni, dar şi pentru zonele limitrofe. În acelaşi timp reprezentanţii localităţii asigură că sunt deschişi la dialoguri şi colaborări, care vor avea ca efect dezvoltarea continuă a localităţii. Nici locuitorii oraşului şi nici cei ai zonelor limitrofe (Dealul cu Vii, Ţigăneşti, Boţârcani, Goroneşti, Crinteşti) nu se lasă mai prejos şi asigură că vor susţine, oferind forţa de muncă necesară, proiectele ce vor fi dezvoltate pe teritoriul aşezării.
Oraşul Topoloveni a reuşit să se remarce pe raza judeţului Argeş prin reţeaua hidrografică bogată, prin zăcămintele de ţiţei şi de gaze naturale, dar şi prin materialul lemnos.
Ca orice comunitate umană şi cea din Topoloveni îşi are suportul în existenţa unei activităţi economice care a asigurat oamenilor de aici cele necesare traiului. Localnicii s-au specializat, în timp, pe diverse meserii care pot asigura înfiinţarea unor fabrici de mobilă, confecţii, ambalaje ori a unui parc industrial. Chiar dacă vorbim de un mediu urban, oamenii au reuşit să înveţe şi îndeletnicirea agriculturii şi zootehniei. Tocmai de aceea, în prezent, au ajuns să fie lucrate culturi de viţă de vie, livezi, culturi de legume şi căpşuni sau să se crească peste 3768 capete animale (bovine, ovine, porcine).
Viticultura este un sector important deoarece este atestat faptul că în Topoloveni există o bogată tradiţie în cultivarea viţei-de-vie şi producerea vinurilor.
Sunt documente care susţin că la 1700 pe harta Ţării Româneşti (tipărită la Padova), stolnicul Constantin Cantacuzino a notat numele unde se aflau podgoriile ce produceau cele mai bune vinuri, printre ele figurând şi cele de la Topoloveni.
Toate aceste resurse ajută un investitor, prin retehnologizare sau înfiinţare de fabrici, să-şi dezvolte o afacere garantată. De asemenea, el poate investi în formarea unui centru de colectare, sortare, ambalare, refrigerare, a unui antrepozit de băuturi alcoolice sau în realizarea unei ferme de creştere a animalelor şi a unui abator.
Pentru cei pasionaţi de vânătoare (căprioare, mistreţi, păsări, raţe sălbatice, fazani) în zonă sunt păduri bogate în vânat, care pot oferi, totodată, şi clipe de relaxare şi linişte pentru cei care nu vânează. Pentru activităţi de agrement şi recreere există, de asemenea, şi o Asociaţie Sportivă care organizează campionate de fotbal la nivel judeţean, dar şi între instituţii.
Topoloveni este o zonă unde veţi găsi nealterate tradiţii, porturi populare, meşteşuguri şi obiceiuri. Oraşul este recunoscut datorită tradiţiei „Focul lui Sumedru”, care este legată de sărbătorirea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – protectorul oraşului Topoloveni. Ritualul spune că, după ce este aprins focul, copiii trebuie să strige: „Hai la Focul lui Sumedru, că a prins Dumitru iedu”.
Oraşul Topoloveni nu se află în faţa unui nou început, ci în faţa unui prezent promiţător. Dacă se va colabora şi dacă fiecare cetăţean, care vine în oraş, va fi dornic să dezvolte proiecte, va reuşi, pentru că localitatea dispune de zonă colinară şi planul de urbanism al localităţii oferă posibilitatea dezvoltării unui cartier de investiţii imobiliare. De asemenea, dispune de autorităţi şi oameni ospitalieri, sinceri şi bucuroşi să le fiţi oaspete, se arată în prezentarea oficială făcută orașului de primarul Gheorghiţă Boţârcă.