Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale, adoptând legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma plus o penalizare, potrivit PRESShub.
Iohannis avea posibilitatea să întoarcă legea în Parlament pentru reexaminare, dar nu a făcut-o.
Astfel, evaziunea fiscală sub 1 milion de euro este practic dezincriminată, doar cei prinși de procurori riscă să plătească prejudiciul și o penalizare care ajunge până la maxim 25% din valoarea pagubei.
Evazioniștii care nu sunt vizați de controale își pot continua liniștiți afacerile
Prin această lege România, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, închide ochii, oficial, la evaziunea fiscală.
Contestată de Opoziție la Curtea Constituțională, legea a trecut de filtrul CCR pe motiv că a respectat procesul legislativ și că este modern ca „în cazul infracțiunilor ce au ca scop realizarea unor câștiguri ilicite, principalul obiectiv al politicii penale etatice trebuie să vizeze descoperirea și confiscarea respectivelor bunuri (în sens larg), în vederea introducerii lor sau a contravalorii lor în bugetul public”.
Lege pentru liniștea infractorilor
Legea votată de Parlament arată că „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”.
În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.
Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale.
De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni de evaziune fiscală, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate” și „dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se mai prevede în actul normativ adoptat.
Continuarea în PRESShub!