De teamă să nu supere China, România ratează oportunitatea de a dezvolta relații economice cu Taiwan, deși tendința UE este să încurajeze schimburile comerciale cu această putere economică asiatică. Din cauza unei interpretări rigide a politicii „o singură China”, România nu permite o reprezentanță de afaceri a Taiwanului la București și nici una românească la Taipei, potrivit PRESShub.
În timp ce Lituania, Slovacia, Cehia și Polonia s-au remarcat drept statele avangardiste din regiunea Europei Centrale și de Est care au atras investiții taiwaneze importante în ultimii cinci ani, România înregistrează schimburi economice modeste, spre coada clasamentului european.
Cauza? Teama Ministerului Afacerilor Externe român (MAE) de a ieși de sub dominația chineză.
În rândul parlamentarilor români, în special al celor care aparțin PNL și REPER, s-a format, în ultimii ani, un curent politic favorabil relațiilor economice cu Taiwan, dar nu are putere să influențeze deciziile de politică externă ale României.
UE consideră Taiwan un partener de încredere. În același timp, România urmează politica „O singură China” și recunoaște doar guvernul Republicii Populare Chineze ca fiind singurul guvern legal al Chinei.
UE și Taiwan au dezvoltat relații solide și o cooperare strânsă într-o gamă largă de domenii. Mai exact, investițiile UE în Taiwan au atins 54,9 miliarde de dolari, reprezentând peste 50% din investițiile străine directe în Taiwan, potrivit unui comunicat al Reprezentanței de Afaceri a Taiwanului la Bratislava, transmis PRESShub. În același timp, România a investit doar aproximativ 400.000 de euro în Taiwan.
Relația dintre UE și Taiwan este întărită de faptul că împărtășesc valori comune, cum ar fi democrația, statul de drept și drepturile omului. Taiwan este un actor asiatic care susține ordinea internațională bazată pe reguli liberale, iar această poziție a sa pe scena internațională l-a transformat într-un actor mai vizibil în timpul războiului ruso-ucrainean, perioadă în care regimurile autoritare din Rusia și China contestă puternic ordinea liberală.
Entitate căreia i se refuză statalitatea de către China, Taiwan s-a poziționat ferm pro Ucraina față de agresorul rusesc.
MAE: România nu a stabilit relații diplomatice sau consulare cu Taiwan
Potrivit raportului „Beyond the Dumpling Alliance: Tracking Taiwan’s relations with Central and Eastern Europe, publicat de think tank-ul Central European Institute of Asian Studies (CEIAS), în clasamentul interacțiunilor dintre Taiwan și statele UE, monitorizate între anii 2019-2022, România ocupă locul 16 din totalul celor 27 state membre UE.
Raportul mai arată că, între 2019 și 2022, interacțiunile economice dintre Taiwan și statele UE au crescut mai mult de șapte ori, dar România nu urmează acest trend.
Rigiditatea României în raport cu Taiwan este relevată atât de poziția MAE, cât și de cifrele economice oferite de către Reprezentanța de Afaceri a Taiwanului în Slovacia, oficiu care se ocupă și de relația cu România.
Ministerul Afacerilor de Externe român nu colectează niciun fel de date privind schimburile economice dintre România și Taiwan, potrivit unui răspuns oferit PRESShub.
„România respectă politica «O Singură China» și nu are relații oficiale cu Taiwan. Pentru datele privind schimburile comerciale dintre România și Taiwan, vă rugăm să vă adresați Ministerului Economiei și Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, care gestionează aceste aspecte.
Contactele între firme, societăți economice, universități și organizații non-guvernamentale din România și Taiwan nu sunt echivalente contactelor oficiale dintre autorități și nu contravin politicii unei «Singure Chine».
În contextul expus, România nu a stabilit relații diplomatice sau consulare cu Taiwan, astfel încât cetățenii români rezidenți sau aflați temporar în Taiwan beneficiază de servicii consulare, asistență și protecție consulară prin intermediul Secției consulare a Ambasadei României la Beijing și oficiilor consulare de carieră ale României din Republica Populară Chineză”, este explicația MAE la solicitarea PRESShub.
Taiwanul are reprezentanțe oficiale în 19 state membre UE. Nu și în România
Cercetătoarea Andreea Brânză susține, în capitolul dedicat României din studiul CEIAS, că în 2021, investițiile Taiwanului în România au fost de doar aproximativ 3 milioane de euro.
De precizat că, spre deosebire de România, în prezent, 15 state membre UE și-au înființat propriile reprezentanțe în Taiwan; în mod similar, Taiwanul are reprezentanțe oficiale în 19 state membre UE.
Continuarea, în PRESShub!